21 nov 2014 16:32

Oprichting wetenschappelijke prijs “Dr. en Mevr. Cuypers – Van Eeckhoudt – Leefmilieu en Gezondheid”

Vandaag werd tijdens een speciale academische zitting in het Paleis der Academiën de wetenschappelijke prijs “Dr. en Mevr. Cuypers – Van Eeckhoudt – Leefmilieu en Gezondheid” plechtig opgericht.

Deze prijs werd opgericht door dr. Cuypers, in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) en de Académie Royale de Médecine de Belgique (ARMB) en wil wetenschappers ondersteunen die in het domein van leefmilieu en gezondheid een bijdrage leveren in de zoektocht naar antwoorden voor een gezonder leven.


België heeft de grootste bevolkingsdichtheid en het grootste verkeersnetwerk in Europa. Samen met een erg geconcentreerde industrie en landbouwactiviteit resulteert dit in leefmilieu-indicatoren die de grenzen meermaals overschrijden. De binnen- en buitenluchtkwaliteit, de residuen in gebruiksgoederen zoals speelgoed, kleding, bouwproducten, voedingsproducten… Allemaal beïnvloeden ze de kwaliteit van ons leven. Net daarom moet onderzoek naar de impact van de leefomgeving op onze gezondheid een prioriteit zijn.


Een speciaal opgericht fonds bij de Koning Boudewijnstichting “Dr. Cuypers Leefmilieu-Gezondheid” zal deze zoektocht met specifieke projecten ondersteunen.


Dr. Dirk Cuypers is sinds 2002 voorzitter van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Sinds 2012 is hij lid van de Executive Board  en voorzitter van het PBAC Comité van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarnaast is hij ook voorzitter van de Hoge Raad van Geneesheren-Specialisten en Huisartsen, zetelt hij als ondervoorzitter in het Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE) en is hij lid van het e-Health platform.

 

Meer info:
Sven Heyndrickx
Adjunct-woordvoerder FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
0473/83.64.90