19 jul 2019 18:37

Overheidsopdracht voor Defensie: medische steun tijdens militaire inzet in de Sahel of Centraal-Afrika

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Defensie Didier Reynders akkoord met de lancering van een overheidsopdracht voor de huur van een Emergency Response Capability voor de medische steun tijdens Belgische militaire inzet in de Sahel of Centraal-Afrika.

Het gaat om een meerjarige overheidsopdracht voor diensten (2020-2023) via een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. De overheidsopdracht betreft de huur van een Emergency Response Capability (Primary Health Care, Damage Control Resuscitation, Damage Control Surgery) voor de medische steun tijdens Belgische militaire inzet in de Sahel of Centraal-Afrika (initieel in Niger in 2020).

Defensie plant om in het kader van Operation New Nero (ONN) vanaf september 2019 een Mobile Education and Training Team (METT) te ontplooien in Maradi in Niger. Het is gepland dat deze opdracht doorloopt in 2020 en mogelijk ook daarna. De militaire inzet in Niger of op een andere locatie in de Sahel of Centraal-Afrika moet kwalitatief medisch ondersteund worden. Tijdelijk beroep doen op een civiele externe medische dienstverlener voor de Emergency Response Capability is de enige oplossing om de medische keten in zijn geheel te kunnen doorlopen voor deze militaire inzet.