11 mrt 2019 15:54

Passieve sociale woningen ingehuldigd in Anderlecht

De buurtbewoners volgden de oprichting van de twee opmerkelijke gebouwen op de hoek van de Pottengoedstraat en de Poincarélaan met veel interesse en kijken uit naar de ingebruikname. Naast 10 passieve sociale woningen bevatten ze ook een buurtlokaal, werkruimtes voor Leefmilieu Brussel en een woonst voor de parkwachter van het Dauwpark. Vandaag werden deze gebouwen ingehuldigd.

Dit project behoort tot de Voorbeeldgebouwen 2011 omdat het  de passiefstandaard nastreeft dankzij een doorgedreven isolatie van de buitenmuren, een ventilatiesysteem uitgerust met een warmtewisselaar, en een zonneboiler. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portefeuille van de toekomstige bewoners. Voor de gevelbekleding werd duurzaam hout uit Europese bossen gebruikt. Verder beschikken de gebouwen ook over groendaken en twee regenwatertanken.

Dankzij het project kregen twee stukken braakland in de wijk een nieuwe, deels publieke functie en kreeg het Dauwpark een uitnodigende toegang. Door zijn locatie vormt de nieuwbouw een ideale uitvalsbasis van Leefmilieu Brussel. Behalve een conciërgewoning, profiteert Leefmilieu Brussel binnenkort van een vestiaire met douches, een keukentje, en burelen voor hun parkwachters en de animatoren van het park. Verder werd er ook een polyvalente zaal voor buurtactiviteiten voorzien en openbare toiletten. Nu de bouwwerken afgerond zijn, zal Leefmilieu Brussel de aansluiting met het park herinrichten.

Voor de flats werd gekozen voor een open leefruimte met ramen aan weerszijden van het gebouw, zodat er een optimale lichtinval is. Elk appartement beschikt over een eigen terras. Er zijn verschillende types appartementen, van éénkamer- tot vierkamerflats, met oog op verschillende gezinssituaties. De sociale woningen zullen worden beheerd door de gemeente Anderlecht.

Bouwheer Beliris werkte voor dit nieuwbouwproject samen met studiebureaus P&P Philipperon-Pepin Architectes, SIC Ingénierie, SECA Benelux en aannemer In Advance. In totaal kostten de studies en werken van dit project 2,75  miljoen euro. 

Dit project maakt deel uit van het wijkcontract Lemmens. In 2012 legde Beliris in het kader van ditzelfde wijkcontract de Bissé-, de Broyère- en de Foppensstraat opnieuw aan.