23 nov 2022 17:31

Persbericht Black Friday

Het hoogseizoen voor online shoppen staat weer voor de deur. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis drijven binnenkort de statistieken voor het online winkelen de hoogte in. In november en december is er gewoonlijk een stijging van 150 % in online bestellingen, wat neerkomt op ongeveer 28,5 miljoen douaneaangiften per maand. Tijdens de andere maanden van het jaar zijn er ongeveer 11,5 miljoen aangiften.

Reden te meer voor minister van Financiën, Vincent Van Peteghem en Administrateur-generaal van de Douane en Accijnzen, Kristian Vanderwaeren, om een kijkje te gaan nemen op de luchthaven van Bierset. 

Als consument wil men profiteren van goede shoppingdeals, maar om het plezier niet te vergallen en onaangename verrassingen te voorkomen, wil de douane wijzen op bepaalde gevaren.

De douane controleert de pakketten om enerzijds burgers te beschermen tegen namaak en de import van illegale goederen. Anderzijds int zij ook de verschuldigde douanerechten en btw. De meest voorkomende fraude die door de douane bij e-commerce wordt ontdekt, zijn namaakproducten of ondergewaardeerde goederen.

Namaakproducten zijn soms van slechte kwaliteit en kunnen zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid (allergene producten, exploderende batterijen, ….). Doorgaans worden zij door de douane in beslag genomen en ze kunnen nadien op kosten van de consument vernietigd worden.

Het is ook mogelijk dat de douane vaststelt dat de goederen ondergewaardeerd werden, een techniek om minder douanerechten te moeten betalen. Komt de douane hier op uit, dan moet men bovenop de verschuldigde douanerechten ook een boete betalen. In de ernstigste gevallen kan het pakket ook in beslag worden genomen.

Wanneer men aankoopt op een e-commerce platform wordt men doorverwezen naar verkopers. Hun  locatie moet gecontroleerd worden want als de goederen uit landen buiten de Europese Unie komen, moet men invoerrechten betalen.

Meer informatie website van de Douane.