16 mrt 2021 19:16

Persbericht comité "Hospital & Transport Surge Capacity"

Het comité "Hospital & Transport Surge Capacity" heeft de algemene en universitaire ziekenhuizen gevraagd om op te schalen naar fase 1B tegen 22/03/2021. Dit betekent dat 50 % van de bedden op intensieve zorg moeten worden voorbehouden aan COVID-patiënten (1.000 bedden van de in totaal 2.000 bedden).

 

Planbare niet-COVID zorg waarbij gebruik gemaakt wordt van intensieve zorgen zal moeten uitgesteld worden. Alle dringende en noodzakelijke activiteiten die gebruik maken van intensieve zorgen moeten wel blijven doorgaan. Ook alle lopende (levens)noodzakelijke therapieën (chemotherapie, dialyse,….) of noodzakelijke revalidatie worden voortgezet. Ziekenhuizen zijn veilige plekken om deze zorg verder te zetten – de COVID-zorg wordt duidelijk gescheiden van de reguliere zorg.

Om de veiligheid te garanderen zijn ziekenhuizen verplicht een beperkende bezoekersregeling toe te passen om het aantal contacten en het risico op verdere verspreiding van het virus te beperken.

Het Comité wenst echter ook eraan te herinneren dat ieder van ons kan bijdragen tot het beperken van de druk op de ziekenhuizen door de basisregels te respecteren, het aantal contacten te beperken, te telewerken en zich te laten vaccineren. Ieder van ons heeft een stukje van de oplossing in eigen handen!