23 sep 2022 09:18

Persbericht van de Risk Management Group: Binnenkort kunnen alle mannen die seks hebben met meerdere mannen zich preventief laten vaccineren tegen apenpokken

De groepen die prioritair in aanmerking kwamen voor preventieve vaccinatie tegen apenpokken hebben ondertussen de kans gehad om zich te laten vaccineren. De  Risk Management Group (RMG) heeft daarom gisterenavond beslist dat nu ook alle mannen die seks hebben met meer dan één man en daardoor een hoger risico hebben, zich kunnen laten vaccineren in een vaccinatiecentrum in Vlaanderen, Wallonië of Brussel. 

Op 20 september waren er 2.316 vaccins toegediend, waarvan 316 na blootstelling, 1.987 vaccins werden preventief toegediend, waarvan 300 aan sekswerkers. De groepen die prioritair in aanmerking kwamen voor preventieve vaccinatie tegen apenpokken, hebben ondertussen de kans gehad om zich te laten vaccineren.

Vermits het aantal toe te dienen dosissen ondertussen ook is toegenomen door de overschakeling naar intradermale toediening en 1.500 extra dosissen in bruikleen vanuit Nederland, wordt preventieve vaccinatie nu verruimd. In het vierde kwartaal wordt ook nog de bijkomende bestelling van 30.000 dosissen verwacht. 

De Risk Management Group (RMG) heeft daarom beslist dat alle mannen die seks hebben met meer dan één man, zich binnenkort ook kunnen laten vaccineren in een vaccinatiecentrum in Vlaanderen, Wallonië of Brussel. 

De andere groepen die in aanmerking komen voor preventieve vaccinatie blijven ongewijzigd:

  • mannelijke en transgender sekswerkers;
  • vrouwen die PrEP nemen en die frequente wisselende seksuele contacten hebben;
  • personen met ernstige immuunstoornissen en een hoge kans op ernstige infectie;
  • laboratoriumpersoneel dat virusculturen behandelt.

 

Wat te doen als je denkt in aanmerking te komen voor preventieve vaccinatie?

Je hebt geen verwijsbrief bij de huisarts meer nodig. In de loop van volgende week zullen de deelstaten communiceren hoe en vanaf wanneer je een afspraak kan maken bij een vaccinatiecentrum. Je kan ook meer informatie vinden op de volgende websites:

 

Vaccinatie na blootstelling (best binnen de 4 dagen na het contact) blijft mogelijk voor

  • immuungecompromitteerden na een hoogrisico contact (bv. besmet gezinslid of het delen van kleding, beddengoed, keukengerei met een patiënt met huiduitslag);
  • personen na een zeer hoogrisico contact (bv. seksueel contact, langdurig huid-op-huidcontact met een persoon met huiduitslag of een wonde);
  • zorgpersoneel na een hoogrisico contact zonder bescherming (bv. langdurig face-to-facecontact, in aanraking komen met lichaamsvloeistoffen van een besmette patiënt, blootstelling aan aërosolen).

 

Wat te doen als je denkt in aanmerking te komen voor vaccinatie na blootstelling?

Als je denkt aan apenpokken te zijn blootgesteld, neem je best contact op met de (huis)arts. Deze kan je dan doorverwijzen voor vaccinatie.

 

Kan je een vaccin tegen apenpokken combineren met een vaccin tegen COVID-19 of tegen griep?

Tussen een vaccinatie tegen apenpokken en een COVID-herfstvaccin of de griep wordt best een interval van 2 weken gerespecteerd. Een vaccin tegen griep kan wel tegelijk met de een COVID-vaccin worden toegediend, in de andere arm.

 

Het aantal gevallen daalt verder

Op 19 september 2022 waren er in ons land 757 bevestigde gevallen van apenpokken. Het gaat om 394 gevallen in Vlaanderen (52%), 274 gevallen in Brussel (36%) en 89 gevallen in Wallonië (12%).

 

Voor meer informatie of interviews, contacteer:

Gudrun Briat
Verantwoordelijke communicatie COVID-19

Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

0475/274115
Gudrun.briat@health.fgov.be