14 apr 2021 18:34

PERSMEDEDELING van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid en het Regeringscommissariaat Corona

De IMC Volksgezondheid beslist om de eerste toedieningen van het J&J vaccin tijdelijk uit te stellen op vraag van de fabrikant en na advies van de Task Force vaccinatie.

De IMC Volksgezondheid heeft vandaag beslist om de eerste toedieningen van de reeds geleverde Johnson&Johnson/Janssen (J&J) vaccins die voorzien waren vanaf vrijdag even uit te stellen. J&J besliste gisteren om voorlopig haar leveringen aan Europa even te pauzeren. Begin volgende week vindt er opnieuw een evaluatie plaats. Omwille van de beperkte leveringen in april, heeft deze beslissing op korte termijn geen significante impact op de vaccinatiestrategie in ons land.

De Amerikaanse overheid heeft gisteren de toediening van het Johnson&Johnson/Janssen (J&J) vaccin gedurende enkele dagen opgeschort na de melding van enkele gevallen van ernstige tromboses van een hersenader, samen met lage bloedplaatjes[1]. Het betrof 6 vrouwen (tussen 18 en 48 jaar) die deze symptomen 6 tot 13 dagen na vaccinatie ontwikkelden, op een totaal van 6,8 miljoen toegediende dosissen. Deze beslissing werd genomen als voorzorgsmaatregel totdat een onafhankelijk expertenpanel van de CDC - ACIP (Advisory Committee on Immunization Practices) deze gevallen heeft onderzocht en een evaluatie van de voordelen versus de risico’s heeft gemaakt.

J&J deelde vandaag ook officieel aan België mee dat het tijdelijk de leveringen aan de Europese lidstaten opschort. Het vraagt aan de landen die reeds leveringen van het vaccin ontvingen, om deze voorlopig in quarantaine te plaatsen .

Het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft zonet in een mededeling deze communicatie van J&J hernomen[2] en het voorziet een aanbeveling over het vaccin volgende week. Het EMA blijft bij het standpunt dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de risico’s op nevenwerkingen. Zijn Veiligheidscomité (PRAC) stelde reeds bijkomende vragen aan J&J en is in continu overleg met zijn Amerikaanse collega’s van het FDA (Food & drug Administration).

In België vond afgelopen maandag de eerste levering van 36.000 J&J vaccins plaats. De eerste toedieningen (piloottesten) waren voorzien voor vrijdag 16 april. In de loop van volgende week zouden dan de verdere toedieningen hebben plaatsgevonden, onder meer in het kader van thuisvaccinatie. In de week van 26 april werden dan nog eens 62.400 vaccins verwacht. Voor de maanden mei en juni had het bedrijf nog geen aantallen meegedeeld.

 

Dit persbericht is opgemaakt namens volgende ministers die samen de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid vormen:

  • Wouter Beke – Vlaanderen (voorzitter IMC),
  • Frank Vandenbroucke – Federale Overheid,
  • Christie Morreale – Waals Gewest,
  • Valérie Glatigny - Franse Gemeenschap,
  • Bénédicte Linard - Franse Gemeenschap,
  • Alain Maron - Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en Franse Gemeenschapscommissie,
  • Elke Van den Brandt - Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en Vlaamse Gemeenschapscommissie,
  • Antonios Antoniadis - Duitstalige Gemeenschap,

en Pedro Facon, Regeringscommissariaat Corona.

 

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid wordt georganiseerd en ondersteund door het DG Gezondheidszorg van de FOD VVVL.

[1] https://www.cdc.gov/media/releases/2021/s0413-JJ-vaccine.html

[2] https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccine-janssen-assessment-very-rare-cases-unusual-blood-clots-low-platelets-continues