01 dec 2023 16:05

Persmededeling van de Risk Management Group - Epidemiologisch beheersniveau voor luchtweginfecties is verhoogd naar code geel 

Op 30 november bevestigde de RMG (Risk Management Group) de epidemiologische trends van de week ervoor, toen besloten werd om over te gaan op code geel voor infecties aan de luchtwegen.  De aanbevolen maatregelen voor de algemene bevolking blijven het naleven van de basishygiëne en je laten vaccineren tegen COVID-19 en griep, zeker als je tot een risicogroep behoort. 

Deze beslissing volgt het advies van de RAG (Risk Assessment Group), die het risico beoordeelt en een kleurcode voorstelt volgens het niveau van gezondheidsbedreiging en ook aanbevelingen doet op basis van de verschillende epidemiologische indicatoren.  

Er zijn vier niveaus van bedreiging:   

  • Code groen: zeer lage circulatie van respiratoire pathogenen; de druk op zorginstellingen is onder controle. 
  • Code geel: toename van de circulatie van respiratoire pathogenen maar de druk op het zorgsysteem blijft nog onder controle.   
  • Code oranje: toenemende druk op het gezondheidszorgsysteem, waardoor ingrijpen nodig is om het fenomeen in te dammen.   
  • ​​​​​​​Code rood: hoog risico en verwachte overbelasting van het gezondheidszorgsysteem.   

Op basis van de laatste gegevens heeft de RMG “code geel” voor het gezondheidsdreiging niveau bevestigd. Dit betekent dat er respiratoire virussen circuleren onder de bevolking, maar dat de druk op de zorginstellingen onder controle is.   

Om het risico op het verdere verspreiden van infecties van de luchtwegen te beperken, is het essentieel om de gekende basis hygiënemaatregelen in acht te nemen:  

  • Was regelmatig je handen met water en zeep;   
  • Ventileer binnenruimten;   
  • Als je niest of hoest, gebruik dan een zakdoek voor eenmalig gebruik of nies in je elleboog;   
  • Blijf thuis als je ziek bent; 
  • Zolang je symptomen hebt, draag je een masker en behoud je afstand (1.5m), zeker bij contact met zorgpersoneel en met risicopersonen.  

In aanvulling op deze maatregelen is het belangrijk om je te laten vaccineren tegen griep en Covid-19, vooral als je ouder bent dan 65 jaar of als je tot een risicogroep behoort.

Je arts of apotheker kan je hierover raad geven.