05 dec 2013 14:53

Persuitnodiging 10 december: Studiedag “Welke markt(en) voor de biodiversiteit?”

Wat is de interactie tussen onze productie- en consumptiewijzen, de biodiversiteit en de ecosysteemdiensten ? Hoe kunnen we de impact van onze consumptie op de biodiversiteit en de gezondheid verminderen? Wat moet er gebeuren om de markt te optimaliseren zodat de biodiversiteit kan worden behouden? Welke producten en diensten zijn het meest aangepast om op de markt te brengen?

Deze vragen komen aan bod tijdens de studiedag “Welke markt(en) voor de biodiversiteit?”, georganiseerd door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu op 10 december 2013. Vertegenwoordigers van consumenten (waaronder Test- Aankoop), beroepsfederaties (zoals Comeos, met zijn leden Carrefour, Ikea, Lidl, …), NGO’s en vakbonden zullen deelnemen om hun stem te laten horen.


Vanaf 9u zal Staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit Melchior Wathelet deze studiedag over de markt van morgen inleiden. Daarna volgt de voorstelling van een studie over de kennis, de gevoeligheden en het gedrag van consumenten ten opzichte van biodiversiteit. Deze studie geeft de federale overheid mogelijkheden om de maatregelen beter te richten op de bescherming van de biodiversiteit.


Vervolgens worden er rondetafels georganiseerd over 3 concrete thematieken:
- plantaardige oliën in voeding (bv. palmolie in choco) en in detergenten (bv. douchegel)
- biogebaseerde producten (bv. plastic gemaakt van maïszetmeel)
- natuurlijke stoffen in cosmetica (aroma’s, geuren en bioactieve stoffen) en in voeding (bv. voedingssupplementen).  


Praktische info:
De samenvatting en de volledige tekst van de studie en de gevalstudies zullen beschikbaar zijn voor de pers.
De studiedag zal van 8u30 tot 12u30 plaatsvinden in de Ateliers des Tanneurs (Huidevettersstraat 60A, 1000 Brussel). Er is een walking buffet voorzien vanaf 12u30.


Perscontact:
Mieke Van de Velde: 02 524 96 19 / gsm: 0474/86 57 34