13 nov 2023 17:03

Persuitnodiging 22/11/23 - De federale overheid past haar infrastructuur aan voor meer biodiversiteit

Op woensdag 22 november 2023 wordt de eerste “BiodiversiScape”-werf gelanceerd, en dit op de site van de Federale Politie in Asse. Minister voor Leefmilieu, Zakia Khattabi, en staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, Mathieu Michel, zullen de ‘eerste spadesteek’ geven van de werken. Deze werf is het resultaat van een samenwerking tussen de FOD Volksgezondheid, de Regie der Gebouwen en de Federale Politie. De bedoeling is om de biodiversiteit in Vlaams-Brabant te bevorderen op een terrein dat vooral bestond uit gazons die regelmatig gemaaid worden.

luchtfoto Asse site Biodiversiscape

Het programma “BiodiversiScape”, dat een jaar geleden werd gelanceerd om meer biodiversiteit te integreren op de domeinen van de federale overheid (gebouwen en infrastructuren zoals parkings), gaat zijn operationele fase in. Dit initiatief is een partnerschap tussen de FOD Volksgezondheid, de Regie der Gebouwen, Defensie, de NMBS en Infrabel.

Dankzij de nauwe samenwerking tussen alle betrokken partners zal het mogelijk zijn om de biodiversiteit te bevorderen en het herstel van het ecosysteem te optimaliseren, rekening houdend met de veiligheidsbeperkingen op de site van Asse.

“BiodiversiScape” wil ook technische voorschriften en richtlijnen ontwikkelen voor iedereen die actie wil ondernemen voor de bevordering van de biodiversiteit, of het nu gaat om procedures, aankopen, (her)inrichtingen, renovatie of nieuwbouw. Door een concreet voorbeeld te stellen, wil “BiodiversiScape” andere overheden en grote private vastgoedspelers aanmoedigen om zich bij het initiatief aan te sluiten.

Praktische informatie

Datum: 22 november om 14.00 uur - ontvangst en koffie vanaf 13.45 uur (eindigt om 15.45 uur)
Plaats: Federale Politie | Coördinatie- en Steundirectie Halle-Vilvoorde (CSD HaV)
Nerviërsstraat 60A - 1730 Asse

Na het bezoek zullen de ministers, CEO's en vertegenwoordigers van de partnerorganisaties van het project (Federale Politie, Regie der Gebouwen en FOD Volksgezondheid) beschikbaar zijn om vragen van journalisten te beantwoorden, samen met het “BiodiversiScape”-team.

Opgelet: om veiligheidsredenen is het belangrijk dat u uw aanwezigheid bevestigt door een e-mail te sturen naar biodiversiscape@health.fgov.be, met ‘Asse event 22.11.2023’ als onderwerp. Als u met de auto komt, gelieve uw nummerplaat door te geven, zodat u toegang kan krijgen tot de parking van het complex. U kan dit e-mailadres ook gebruiken om ons te laten weten welke personen/instellingen u wenst te interviewen.

Een infofiche met details over de geplande werken op de site in Asse zal op de dag van het evenement op aanvraag beschikbaar zijn.

Contact: Mieke Van de Velde, FOD Volksgezondheid, DG Leefmilieu, mieke.vandevelde@health.fgov.be, GSM: 0474 625 383.