25 mei 2023 16:17

Persuitnodiging: De digitale kloof bestrijden met Connectoo

Vanaf vrijdag 26 mei kunnen alle Belgen terecht bij een van de eerste loketten die zijn ingericht om burgers digitaal te helpen met hun administratieve procedures.

Aanstaande vrijdag 26 mei ontvangt de gemeente Etterbeek als eerste het Connectoo-label. Om deze erkenning te krijgen, hebben ambtenaren van de gemeente een opleiding gevolgd die hen de nodige basis verschaft om de burgers bij te staan bij hun digitalisering. Ter gelegenheid van deze uitnodiging aan de pers zullen verschillende burgers advies krijgen van deze digitale helpers om hen te helpen bij de afhandeling hun online administratieve procedures.

Symbolisch zal een sticker worden geplakt op het Connectoo-loket in de gemeente. Naar het voorbeeld van andere gemeenten zoals Tintigny of Kortrijk is Etterbeek één van de eerste gemeenten die beschikt over opgeleide digitale helpers die als taak hebben burgers te begeleiden bij hun online administratieve procedures.

De sticker wijst de burgers van de gemeente erop dat een medewerker van de gemeente speciaal is opgeleid om hen te helpen bij hun administratieve procedures. Dit betekent dat mensen die moeite hebben met digitale technologie één aanspreekpunt hebben waar zij terecht kunnen voor praktische hulp bij het doorlopen van hun administratieve procedures.

In de namiddag zal de staatssecretaris voor Digitalisering een bezoek brengen aan Tintigny. In de gemeente van burgemeester Benoît Piedboeuf zullen 3 Connectoo-diensten beschikbaar zijn voor de burgers. Het is belangrijk dat ook plattelandsgebieden het voortouw nemen in de strijd tegen de digitale kloof.

Het Connectoo-project, dat een jaar geleden werd gelanceerd, is een voor iedereen toegankelijke opleiding dat in de eerste plaats ontworpen werd voor alle ambtenaren om de digitale kloof te bestrijden. Het is gratis en 100% online. Iedereen die wil, ook het personeel van administraties of non-profitorganisaties, leert hoe ze mensen in moeilijkheden beter kunnen bijstaan bij het uitvoeren van hun administratieve procedures online. Dit is het antwoord van de federale regering op de sluiting van de loketten in vele administraties. Meer dan 3.000 mensen hebben zich al ingeschreven. Meer dan 300 onder hen hebben hun Connectoo-certificaat al ontvangen.

Wat?

De strijd tegen de digitale kloof - Het Connectoo-project - De oprichting van unieke loketten

Wanneer?

Vrijdag 26 mei om 10.30 uur

Waar?

Gemeentehuis van Etterbeek, Kazernelaan 31, 1040 Etterbeek.

Beeldmateriaal?

  1. Het aanbrengen van de eerste Connectoo-sticker op het gemeentekantoor van Etterbeek

  2. Ontmoeting met burgers die het slachtoffer zijn van de digitale kloof

  3. Ontmoeting met Etterbeekse ambtenaren die een opleiding hebben gevolgd

  4. Gelegenheid om Vincent De Wolf, Bernard Clerfayt en Mathieu Michel te interviewen.