15 apr 2024 14:12

Persuitnodiging: het centrum voor klimaat- en milieurisicoanalyse onthult zijn plannen

Op maandag 22 april stelt het Belgisch Centrum voor Klimaat- en Milieurisicoanalyse (CERAC) zijn doelstellingen, missies en werkzaamheden voor. De presentatie vindt plaats op een evenement dat wordt georganiseerd in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Het Belgisch Centrum voor Analyse van Klimaat- en Milieurisico's, opgericht in 2023, wil de veerkracht van ons land op het vlak van klimaat en milieu versterken. De belangrijkste taak van het centrum is het opstellen van onafhankelijke klimaat- en milieurisicoanalyses en het doen van aanbevelingen aan de Nationale Veiligheidsraad. CERAC zal ook het publiek bewust maken van klimaat- en milieurisico's (overstromingen, hittegolven, enz.) op basis van wetenschappelijk gevalideerde informatie.

Het evenement op 22 april begint om 12 uur met een netwerksessie. Na een toelichting over de toekomstige missies van CERAC zullen de eerste resultaten van de studie over planetaire limieten op Belgisch niveau worden voorgesteld. Een rondetafelconferentie over het versterken van de klimaat- en milieubestendigheid zal hooggeplaatste Belgische persoonlijkheden samenbrengen (zie programma hieronder). Het Europees Milieuagentschap zal dan zijn recente EUCRA-rapport voorstellen, waarin de klimaatrisico's en hun gevolgen voor de EU worden geanalyseerd en de richting wordt aangegeven van de komende klimaatveranderingsactiviteiten van CERAC in België.

De federale minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en de Green Deal zal de conferentie openen.

Overzicht van het programma

  • Welkom en inleiding door de federale minister van Klimaat en Leefmilieu en Luc Bas, directeur van CERAC
  • Keynote: Kurt Vandenberghe (Directeur-generaal van DG CLIMA bij de Europese Commissie)
  • Presentatie van CERAC
  • Opdrachten, doelstellingen en toekomstplannen van het Centrum voor Risicobeoordeling in Klimaat en Milieu, inleiding door Dirk Raemakers, voorzitter van de FOD Volksgezondheid
  • Eerste resultaten van de CERAC-studie over wereldwijde limieten toegepast op Belgisch niveau, Aurore Brunson, CERAC-deskundige
  • Rondetafelgesprek over de versterking van de klimaat- en milieubestendigheid, gemodereerd door Luc Bas met Patrick Dupriez (voorzitter van de CFDD), Pierre Wunsch (gouverneur van de Nationale Bank), Leen Depuydt (waarnemend directeur-generaal van het Nationaal Crisiscentrum) en Valérie Trouet (wetenschappelijk directeur van het Belgisch Klimaatcentrum).
  • Conclusies van het EUCRA-rapport en wat deze betekenen voor de lidstaten
  •  EUCRA-rapport (European Climate Risk Assessment) van Leena Yla-Mononen, uitvoerend directeur van het Europees Milieuagentschap
  • Rondetafelgesprek over de nationale implicaties van deze analyse, geleid door Claire Dupont (professor aan de UGent), met Diane Simiu (directeur Klimaat, Energie-efficiëntie en Lucht - Frankrijk), Barbara Dewulf (waarnemend directeur-generaal van Leefmilieu Brussel), Nick Mabey (directeur van E3G) en Veronika Safrankova (directeur van het verbindingskantoor van UNEP in Brussel).

Praktische informatie 

Locatie: Residence Palace, zaal Polak, Wetstraat 155, 1000 Brussel   
Ontvangst en lunch vanaf 12u   
Presentaties van 13u tot 17u   
Drink tot 18u30   

NL, EN en  FR vertalingen

Tijdens de lunch zijn de sprekers en CERAC-experts beschikbaar om met journalisten te praten en hun vragen te beantwoorden.

Perscontact 

Journalisten worden vriendelijk verzocht hun aanwezigheid te bevestigen aan Annelies Wynant, woordvoerster van de FOD Volksgezondheid, GSM: 0485 73 44 05 / annelies.wynant@health.fgov.be  Een persmap is beschikbaar op aanvraag.

  Voor meer informatie over CERAC : https://www.cerac.be/nl