03 mei 2022 09:27

Phishingfraude in 2021: de cijfers

Gezamenlijk persbericht van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en de Belgische Federatie van de Financiële Sector (Febelfin)

Highlights

  • Het aantal fraudepogingen via phishing blijft hoog, en geen enkele sector wordt gespaard, maar het aantal geslaagde gevallen van phishingfraude neemt af. In 2021 werd er via phishing 9 miljoen euro minder buitgemaakt dan in 2020. Dat is een daling van meer dan 26%. Intensieve monitoring door de banken, samenwerking tussen verschillende stakeholders en de verscheidene sensibiliseringsacties dragen hiertoe bij.
     
  • Er is echter wel een belangrijke verschuiving richting andere fraudevormen, zoals beleggings-, factuur-, hulpvraag- of kluisrekeningfraude, waarbij het slachtoffer wordt overgehaald om zelf geld over te maken.
     
  • Banken hebben verschillende systemen ingebouwd om transacties veilig te laten verlopen, zoals tweestapsauthenticatie bij online en mobiel bankieren. Door intensieve monitoring wordt ook veel schade vermeden: ongeveer 75% van alle frauduleuze transacties via phishing werd geblokkeerd of teruggevorderd.
     
  • Maar sensibiliseringscampagnes zullen altijd belangrijk blijven: de campagne “Wees slimmer dan een phisher” (een samenwerking tussen Febelfin, het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition) wordt op 3 mei opnieuw gelanceerd.
     
  • Deze campagne promoot de Safeonweb-app en het emailadres verdacht@safeonweb.be voor het melden van fraude en het blokkeren van valse websites. De app werd al meer dan 180.000 keer gedownload en 129.920 frauduleuze websites werden geblokkeerd.
     
  • Fraudeurs maken gebruik van verschillende kanalen - zoals email, brief, telefoon, sms, sociale media en whatsapp - en plegen de fraude in naam van verschillende organisaties en instellingen zoals banken, overheidsadministraties, telecomoperatoren, nutsbedrijven, enzovoort. In de strijd tegen online fraudeurs is samenwerking dus essentieel.
Online oplichters liggen nog steeds op de loer maar wij maken ons sterk dat we met onze voortdurende waarschuwingen, het e-mailadres verdacht@safeonweb.be en nu ook de Safeonweb App, mensen heel snel waarschuwen en verdachte websites snel kunnen blokkeren. We blijven verder investeren om van het internet een veilige plek te maken.
Miguel De Bruycker
Directeur Centrum voor Cybersecurity België

Perscontacten