08 apr 2011 17:16

Preventieve diplomatie

Financiering van initiatieven op het vlak van preventieve diplomatie

Financiering van initiatieven op het vlak van preventieve diplomatie

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere de financiering goed, op de begroting van de FOD Buitenlandse Zaken, van initiatieven op het vlak van preventieve diplomatie:

Capaciteitsopbouw en versterking van de civiele maatschappij: "AFPEC PLUS" in Haïti - "Académie de Formation et de Perfectionnement des Cadres" (AFPEC)

Het gebouw van vier verdiepingen waarin AFPEC gehuisvest is, heeft de aardbeving doorstaan maar moet worden verstevigd. Met de bijdrage kan AFPEC:

  • de meest dringende activiteiten weer op gang brengen
  • de werken die aan de gang zijn voor de versteviging van het gebouw beëindigen
  • de ruimtes inrichten die voor bovenvermelde activiteiten nodig zijn 
  • de vereniging van de nodige uitrusting voorzien om ten dienste te staan van de Haïtiaanse gemeenschap

Opbouw/versterking van de rechtsstaat en van het justitieapparaat - Accountability of Israeli Security Forces Personnel and their Obligations under International Humanitarian Law - "Yesh Din - Volunteers for Human Rights" - Israël en Palestijns Gebied

De Israëlische organisatie voor de mensenrechten "Yesh Din" heeft als doel de onderzoeken naar de leden van de Israëlische veiligheidskrachten of de kolonisten, die machtsmisbruik gepleegd hebben tegenover Palestijnse burgers van Cisjordanië, te intensiveren en deze personen voor het gerecht te dagen. Het budget wordt hoofdzakelijk gebruikt om de kosten van de coördinatoren op het terrein te dekken, die de getuigenissen van de slachtoffers verzamelen, en de gerechtskosten.

Capaciteitsopbouw en versterking van de civiele maatschappij - Radio Racja - Wit-Rusland

In 2008 vestigde Radio Racja zich in Polen om haar activiteiten vanuit het buitenland  vrij te kunnen verderzetten, zonder intimidatie of censuur. De FOD Buitenlandse Zaken financierde toen de ontwikkeling en de uitbreiding van de internetdienst (inhoud en webradio). Het "Belarussian Information Centre" wenst met de internetactiviteiten door te gaan om aan de Wit-Russische bevolking een onafhankelijke informatie te garanderen, in het bijzonder na de presidentiële verkiezingen van eind 2010. Onze bijdrage zou volledig de internetdienst van de radio steunen.

Strijd tegen de doodstraf in de VS - Financiering van EU-consultante Anne James

In 1998 besloten de lidstaten van de EU hun activiteiten ter bestrijding van de doodstraf uit te breiden. Ten aanzien van de Verenigde Staten wordt voor dit werk sinds 11 jaar  een beroep gedaan op een experte, mevrouw Anne James. In afwachting dat een Europese externe actiedienst die taak overneemt, heeft België, net zoals andere Europese landen, een eenmalige bijdrage voorgesteld, die 1 maand van het consultancycontract dekt.