13 jul 2017 13:29

Programma van de evenementen van de nationale feestdag 2017

Naar aanleiding van de nationale feestdag op 20 en 21 juli organiseren de FOD Kanselarij van de Eerste Minister, het ministerie van Defensie, de FOD Binnenlandse Zaken en de federale en lokale politie, in nauwe samenwerking met de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel, een heleboel activiteiten voor het grote publiek in Brussel. De nationale feestdag moet een groots volksevenement worden en aan onze medeburgers de mogelijkheid bieden feest te vieren in het hart van onze hoofdstad.

Net als de federale campagne “België, eigenzinnig fenomenaal”, dragen de feestelijkheden van 21 juli bij tot het geven van een positief imago van België.

Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten die door de federale overheid worden (mede)georganiseerd:

Donderdag 20 juli 2017

Vanaf 19 uur – Bal national – Vossenplein
Ook dit jaar palmt het Bal national het Vossenplein in. Dit volksevenement in de Marollen start om 19 uur. Het grootste volksbal van België begint met een dansinitiatie, gevolgd door een reeks gratis concerten. Op de affiche staan dit jaar onder andere Lange Jojo, Sttellla en The Magical Flying Thunderbirds. Meer informatie op de website van Bal national

20 uur – Concert preludium tot de nationale feestdag – BOZAR
Dit klassieke muziekconcert wordt georganiseerd door de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd, samen met het Nationaal Orkest van België en Bozar, dankzij de steun van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister en de Nationale Loterij. Plaats van het gebeuren is de prachtige Henry Le Boeufzaal van het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel die akoestisch tot de vijf beste concertzalen ter wereld behoort. De Koning en de Koningin zullen het concert bijwonen.

Dit jaar vertolkt Ji Young Lim, eerste laureate van de vioolwedstrijd van 2015, het concerto van Mendelssohn. Ze wordt begeleid door het Nationaal Orkest van België, onder leiding van Josep Vicent. Het Nationaal Orkest speelt verder een ouverture van Dimitri Chostakovitch, een ouverture van de Belgische componist Jacques Leduc en fragmenten uit de Suite nr. 1 en de Suite nr. 2 van Manuel de Falla. Meer informatie op de website van Bozar

Vrijdag 21 juli 2017

10 uur – Te Deum – Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal
Het Te Deum van 21 juli wordt gevierd in aanwezigheid van de Koning en de Koningin en de hoge gezagsdragers in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal om 10 uur, onder het voorzitterschap van kardinaal Jozef De Kesel.

Vanaf 10 uur – Feest in de Warande – Warandepark/Regentschapsstraat en omgeving
Van 10 tot 23 uur is het feest geblazen tussen het Justitiepaleis en het Paleis der Natie (federaal parlement) en meer bepaald in de Regentschapsstraat, op de Zavel, op het Koningsplein en in het Warandepark van Brussel. Op het programma staan een heleboel gratis, ludieke en folkloristische animaties. Musea en kerken zijn in die zone open voor het publiek. In het Warandepark en op de Zavel zal de hele dag muziek weerklinken. De FOD Binnenlandse Zaken, het ministerie van Defensie, de federale en lokale politie, de Europese instellingen en verschillende federale overheidsdiensten zijn van de partij.

Het politiedorp op het Poelaertplein is in twee grote zones opgesplitst: een “demozone” en een “kinderzone”. In beide zones valt er heel wat te beleven voor groot en klein.

In de Regentschapsstraat staat de Federal Truck – de informatietruck van de federale overheid – die de hele dag bezoekers verwelkomt. Dit jaar is hij gehuld in de kleuren van de campagne “België, eigenzinnig fenomenaal” (www.eigenzinnigfenomenaal.be). U kunt er de 99 redenen (her)ontdekken om van België te houden en meedoen aan 100% Belgische, “eigenzinnig fenomenale” activiteiten. Zo kunt u bijvoorbeeld een panoramische selfie maken in het gezelschap van een reuzengrote Manneken Pis. In de buurt houdt de Douane demonstraties met drugshonden en stelt ze de Scanvan (bagagescanner) voor. Tot slot is er nog de BEL-Europa-stand van de federale overheid en de vertegenwoordigingen in België van de Europese Commissie en het Europees Parlement, die op het Koningsplein tal van animaties aanbiedt.

Het Veiligheidsdorp van Binnenlandse Zaken op de Zavel rolt de rode loper uit! Op het programma: demonstraties (duikdoop, hondengeleiders, bevrijding uit voertuig, reanimatie), spelletjes (“virtual reality”, puzzel Kids-ID, waterspelletjes, voetbal) en informatie (BE-Alert, diefstal- en brandpreventie …).

Het Defensiedorp strekt zich uit van de Kleine Zavel over de Regentschapsstraat en het Koningsplein tot beneden aan de Coudenberg. De militairen tonen er hun materieel en hun opdrachten. Op verschillende plaatsen is het mogelijk om als een echte soldaat mee te doen aan avontuurlijke activiteiten: klimtoren, hindernissenparcours, deathride …

16 uur – Militair en burgerlijk defilé
Het traditionele militaire en burgerlijke defilé vindt vanaf 16 uur plaats op het Paleizenplein. Dit jaar is het thema “fier om te dienen”.

23 uur – Vuurwerk – Paleizenplein
Om deze feestdag af te sluiten, organiseren de FOD Kanselarij van de Eerste Minister en de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel een groots muzikaal vuurwerk, dat afgevuurd wordt vanuit de tuinen en vanop het dak van het Paleis der Academiën. Het publiek kan het vuurwerk gratis bewonderen vanop het Paleizenplein.

Meer informatie op de website www.2107.be