16 jul 2018 13:42

Programma van de evenementen van de Nationale feestdag 2018

Naar aanleiding van de Nationale feestdag op 21 juli organiseren de FOD Kanselarij van de Eerste Minister, het ministerie van Defensie, de FOD Binnenlandse Zaken, de federale en lokale politie en de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel, een heleboel activiteiten voor het grote publiek in Brussel. De Nationale feestdag moet een groots volksevenement worden en aan onze medeburgers de mogelijkheid bieden feest te vieren in het hart van onze hoofdstad.

De thema's van 21 juli 2018 zijn:

  • de 100-jarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
  • het 5-jarig koningschap van ZM Koning Filip

Net als de federale campagne “België, eigenzinnig fenomenaal”, dragen de feestelijkheden van 21 juli bij tot het geven van een positief imago van België.

Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten die de federale overheid (mee) organiseert:

Vrijdag 20 juli 2018
 

Vanaf 19 uur – Bal national – Vossenplein

Ook dit jaar palmt het Bal national het Vossenplein in. De 15e editie van dit volksevenement in de Marollen start om 19 uur. Het grootste volksbal van België begint met een dansinitiatie, gevolgd door een reeks gratis concerten. Op de affiche staan dit jaar onder andere Plastic Bertrand, Lio en Daddy K.

Meer info op www.balnational.be

20 uur – Concert preludium tot de Nationale feestdag – BOZAR

Dit klassieke muziekconcert wordt georganiseerd door de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd, samen met het Belgian National Orchestra en Bozar, dankzij de steun van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister en de Nationale Loterij. Plaats van het gebeuren is de prachtige Henry Le Boeufzaal van het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel die akoestisch tot de vijf beste concertzalen ter wereld behoort. De Koning en de Koningin zullen het concert bijwonen.

Dit jaar is de gastmuzikant de cellist Ivan Karizma, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2017. Hij wordt begeleid door het Belgian National Orchestra en vertolkt het Celloconcert nr. 1 van Camille Saint-Saëns. Het Belgian National Orchestra speelt onder leiding van Hugh Wolff ook Short Ride in a Fast Machine van John Adams en La Mer van Claude Debussy.

→ Meer info op www.bozar.be/nl/activities/124277-belgian-national-orchestra

Zaterdag 21 juli 2018
 

10 uur – Te Deum – Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal

Het Te Deum van 21 juli wordt gevierd in aanwezigheid van de Koning en de Koningin en de hoge gezagsdragers in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal om 10 uur, onder het voorzitterschap van kardinaal Jozef De Kesel.

Vanaf 10 uur – Feest in de Warande – Warandepark/Regentschapsstraat en omgeving
Van 10 tot 23 uur is het feest geblazen tussen het Justitiepaleis en het Paleis der Natie (federaal parlement) en meer bepaald in de Regentschapsstraat, op de Zavel, op het Koningsplein en in het Warandepark van Brussel. Op het programma staan een heleboel gratis, ludieke en folkloristische animaties. Musea en kerken zijn in die zone open voor het publiek. In het Warandepark en op de Zavel zal de hele dag muziek weerklinken.

De FOD Binnenlandse Zaken, het ministerie van Defensie, de federale en lokale politie, de Europese instellingen en verschillende federale overheidsdiensten zijn van de partij.

Wij vieren dit jaar de vijfde verjaardag van de troonsbestijging van Zijne Majesteit Koning Filip. Het Feest in de Warande zal dit thema in de verf zetten met een speciaal ‘dorp’, gecreëerd door verschillende verenigingen, en met een groot fresco van Zijne Majesteit, waarbij de burgers een boodschap mogen achterlaten.

Het Politiedorp op het Poelaertplein biedt dit jaar opnieuw een gevarieerd programma voor jong en oud aan. Een eerste zone zal gewijd zijn aan verschillende spectaculaire demonstraties (ordehandhaving, inzet van een sproeiwagen en motorrijders van de wegpolitie). De tweede zone is voor de kinderen, met verschillende activiteiten (minideathride, verkeerspiste, ordehandhavingsparcours) en een spel over de eenheden van de Federale Politie die in 2018 een verjaardag vieren. In de derde zone komt de rekrutering bij de politie aan bod. Toekomstige kandidaten zullen er op het functionele parcours kunnen oefenen.

Op de verschillende stands zullen de bezoekers kennis kunnen maken met de verschillende beroepen bij de politie, het gespecialiseerde materiaal, voertuigen, een drone en twee helikopters, de huidige MD900 Explorer en zijn voorloper de Alouette.

In de Regentschapsstraat staat de Federal Truck – de informatietruck van de federale overheid – die de hele dag bezoekers verwelkomt. De truck is gehuld in de kleuren van de campagne ‘België, eigenzinnig fenomenaal’ (www.eigenzinnigfenomenaal.be). U kunt er de 99 redenen (her)ontdekken om van België te houden en meedoen aan 100 % Belgische, ‘eigenzinnig fenomenale’ activiteiten zoals een fotobox, een interactieve quiz, een ‘trompe-l’oeil’ en een virtuele toer van België. In de buurt houdt de Douane demonstraties met drugshonden en stelt ze de Scanvan (bagagescanner) voor. Tot slot is er nog de BEL-Europa-stand van de federale overheid en de vertegenwoordigingen in België van de Europese Commissie en het Europees Parlement, die op het Koningsplein tal van animaties aanbiedt.

Het Veiligheidsdorp Binnenlandse Zaken verwelkomt u op de Zavel. Op het programma: demonstraties (hondengeleiders, ontzetting uit voertuig, reanimatie), spelletjes voor de kinderen (waterspelletjes, voetbal, Kids-ID …) en vele prijzen te winnen. Onze veiligheidsexperten geven informatie (BE-Alert, ikwordbrandweer.be, noodnummer 112) en preventieadvies (diefstal, brand). Want uw veiligheid is ons beroep. Kom dus zeker een kijkje nemen!

Het Defensiedorp strekt zich uit van de Kleine Zavel over de Regentschapsstraat en het Koningsplein tot beneden aan de Coudenberg. De militairen tonen er hun materieel en hun opdrachten. Op verschillende plaatsen is het mogelijk om als een echte soldaat mee te doen aan avontuurlijke activiteiten: klimtoren, hindernissenparcours, deathride …

16 uur – Militair en burgerlijk defilé
Het traditionele militaire en burgerlijke defilé vindt plaats vanaf 16 uur op het Paleizenplein. Dit jaar is de slogan ‘Respect voor het verleden. Vertrouwen in de toekomst.’

Ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog, zal het defilé een historisch luik bevatten (kledij en materieel van vroeger). Er zullen eveneens buitenlandse delegaties deelnemen. Hiermee tonen ze de samenwerking met België aan.

23 uur – Vuurwerk – Paleizenplein

Om deze feestdag af te sluiten, organiseren de FOD Kanselarij van de Eerste Minister en de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel een groots muzikaal vuurwerk, dat afgevuurd wordt vanuit de tuinen en vanop het dak van het Paleis der Academiën. Het publiek kan het vuurwerk gratis bewonderen vanop het Paleizenplein.

De website www.2107.be geeft alle informatie: het feestprogramma in detail (activiteiten, defilé)  een plan van de feestzone, mobiliteitsinfo, een voorstelling van de organiserende partners en foto’s en filmpjes.