20 sep 2024 09:00

Publicatie van de nieuwe Code van de openbare weg

Begin juni werd de nieuwe Code van de openbare weg ondertekend door de Koning en de federale minister van Mobiliteit, G. Gilkinet. De nieuwe tekst werd op 20 september 2024 gepubliceerd in een speciale editie van het Belgisch Staatsblad. Hij zou in werking moeten treden op 1 september 2026, om voldoende tijd te voorzien voor de nodige aanpassingen, met name op het gebied van regelgeving, IT en onderwijs, die voortvloeien uit de herziening van het koninklijk besluit  van 1975.

Een nieuwe Code van de openbare weg, waarom?

Het was noodzakelijk geworden om onze huidige verkeersregels, die dateren uit 1975, grondig te herzien om :

  • regels bij te werken die soms onvolledig of verouderd zijn,
  • de voorschriften op een meer samenhangende manier te herstructureren,
  • een beter leesbare en coherente tekst voor te stellen, bijvoorbeeld geordend volgens gebruikerscategorie,
  • de verkeersborden herzien om ze te moderniseren, aan te vullen en zelfs hun betekenis duidelijker te maken,
  • rekening te houden met de verdeling van de bevoegdheden.

De nieuwe verkeersregels houden ook rekening met nieuwe mobiliteitsgewoonten en geven iedereen een eerlijkere plaats op de openbare weg, met als doel de veiligheid van alle weggebruikers te maximaliseren.

Gezien de verdeling van de bevoegdheden op dit gebied, zal de Code van de openbare weg worden aangevuld met drie regionale codes die de geregionaliseerde bepalingen bevatten. Deze codes worden op een later tijdstip gepubliceerd, ze worden allemaal van kracht op 1 september 2026. 

Meer weten?

Op onze website vindt u een overzicht van sommige van de belangrijkste vernieuwingen in de Code van de openbare weg die een impact hebben op de weggebruikers.