30 mei 2018 15:30

“Quispel”: de nieuwe speurneus voor de opsporingsdienst van de Douane

Quispel, de nieuwe drughond voor de Opsporingsdienst van de Douane werd door Minister Van Overtveldt aan het grote publiek voorgesteld.


Quispel is een Mechelse herder van een half jaar oud. Zijn komst kadert in het Stroomplan.
Vooraleer Quispel ten volle kan ingezet worden in de jacht op grootschalige cocaïnesmokkel, krijgt hij een doorgedreven opleiding van ongeveer één jaar. Deze opleiding wordt verzorgd door zijn ervaren geleider binnen de Opsporingsdienst van de douane. Eens operationeel zal hij integraal deel uitmaken van het drugteam.

De Belgische douane beschikt momenteel over 6 operationele honden en 5 honden in opleiding omdat er een aantal ’op rust” werden gesteld. Deze aankopen kaderen in een reorganisatie en een vernieuwde samenwerking met de Federale Politie.
De honden worden opgeleid als “persoons gerelateerde” of als “goederen gerelateerde” honden. De persoons gerelateerde honden hebben een passieve melding: ze gaan zitten wanneer ze drugs of cash geld aantreffen. De goederen gerelateerde honden zullen actief melden, of eenvoudig gezegd, blaffen, wanneer ze drugs of geld ontdekken.
Momenteel beschikt de Douane over 9 hondengeleiders, waarbij elke medewerker instaat voor de verzorging van zijn/haar hond.

In 2017 waren de hondenteams van de Douane verantwoordelijk voor een aantal mooie vangsten. Daarbij werd door de cash-honden een bedrag van 53.229 euro, 10.000 US dollar en 18.000 UK pond onderschept. De drughonden zorgden er op hun beurt voor dat onder andere 15 kg cannabis, 589 gr heroïne, 452 gr cocaïne en 12.387 XTC pillen in beslag genomen werden.
Wil u meer weten over het werk van de douanehonden? Dan kan je hen vanaf nu volgen op de instagram-account douanebe (#douaneBE).