15 mrt 2021 12:58

Reactie Douane op influencer die mogelijks namaakkledij promoot

Actrice en social media influencer Angela Jakaj plaatste vandaag een sociale media post die reclame lijkt te maken voor een handtas van een bekend merk. Doordat de prijs niet strookt met de gangbare prijzen, gaat het vermoedelijk om namaak. De Douane keurt het promoten van namaakkledij op social media af. Wie online namaak koopt kan een sanctie oplopen. 

Europese en andere wetgeving, o.a. Europese Verordening 608/2013 verbieden de invoer van namaak- en piraterijproducten in de Europese Gemeenschap. De Douane grijpt in wanneer namaakgoederen en door piraterij verkregen goederen worden ingevoerd of uitgevoerd en kan ook net als de economische inspectiediensten op het nationale grondgebied optreden. 

Deze ochtend plaatste actrice en social media influencer Angela Jakaj op sociale media een post waarin ze te zien is met een merkhandtas. Haar volgers kunnen met een bepaalde kortingscode een zo grote korting krijgen waardoor het restbedrag zo laag wordt, dat het onwaarschijnlijk is dat het echt een handtas van het bekende merk betreft. De douane vermoedt dat het om namaak gaat.  

Volgens de Douane moeten zowel influencer als volger zich bewust zijn van de sancties die hieraan verbonden kunnen zijn. Wie grote hoeveelheden namaakgoederen heeft of invoert kan als handelaar met slechte bedoelingen beschouwd worden met schadeclaims en strafrechtelijke sancties als gevolg. 

Maar ook wie namaakproducten koopt op het internet, kan hierdoor in problemen geraken. De douane mag uw namaak in beslag nemen en vernietigen. Bijbehorende kosten zijn voor de merkhouder, maar die kan die doorrekenen aan de koper van namaak. Als consument riskeer je in België geen strafrechtelijke sanctie maar kan de merkhouder u wel een bijkomende schadevergoeding vragen.  

De Douane geeft de raad om goederen altijd te kopen via de officiële verkoopkanalen.