17 sep 2024 17:12

Regie der Gebouwen start de bouw van een nieuw schrijnwerkatelier in het detentiecentrum van Saint-Hubert

Op maandag 16 september 2024 startte de Regie der Gebouwen met de bouw van een nieuw schrijnwerkatelier in het detentiecentrum van Saint-Hubert. Het nieuwe gebouw zal onder meer voorzien worden van meer dan 120 fotovoltaïsche panelen.

De re-integratie van gedetineerden is een cruciale uitdaging, vooral in de huidige context van overbevolking in de gevangenissen, die vaak wordt gelinkt aan een hoge recidivegraad. Al sinds het begin van mijn mandaat strijd ik op vlak van mijn eigen bevoegdheid vol ambitie voor concrete oplossingen voor het fenomeen. De wederopbouw van het schrijnwerkatelier, die begin deze week van start ging, is een belangrijk onderdeel in dat proces. Net na de brand zijn we met de Regie der Gebouwen niet bij de pakken blijven zitten en hebben we opnieuw een project van formaat op poten gezet om dit geweldige initiatief opnieuw in te voeren in Saint-Hubert. Door gedetineerden de kans te geven om competenties te ontwikkelen, bijvoorbeeld in de schrijnwerkerij, voelen ze zich niet alleen nuttig, maar kunnen ze ook bouwen aan een betere toekomst. Daarnaast maakt dit project ook deel uit van een milieubewuste aanpak, waarbij meer dan 120 zonnepanelen werden geïnstalleerd en waardoor op een positieve manier wordt nagedacht over de milieu-impact van onze overheidsinfrastructuur.
Uittredend staatssecretaris van de Regie der Gebouwen.

Een wederopbouw naar aanleiding van een brand

Het voormalige atelier werd verwoest door een brand in 2022. De Regie der Gebouwen heeft toen onmiddellijk alle dringende werken uitgevoerd om deze locatie te beveiligen en de gemeenschappelijke daken van de te behouden vleugels in stand te houden.

In 2023 heeft ze vervolgens de 1000 m² aan getroffen infrastructuren laten afbreken en afvoeren en heeft ze een overheidsopdracht uitgeschreven voor de bouw van een nieuwe werkplaats.

Begin 2024 werd de overheidsopdracht gegund en in juni 2024 werd de stedenbouwkundige vergunning afgeleverd.

De werken, die van start gingen in september 2024, zullen minstens anderhalf jaar duren en ongeveer 3,7 miljoen euro kosten.

De wederopbouw van deze werkplaats is van groot belang voor de goede werking van het detentiecentrum, dat er onder meer gebruik van maakt voor de tewerkstelling van de gedetineerden en de vervaardiging van meubels die in andere gevangenissen gebruikt worden.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat

Bezetters: FOD Justitie

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Aannemer: Gerard Construction

Duur van de werken: september 2024 – december 2025

Totale kostprijs van de werken: ongeveer 3,7 miljoen euro (incl. btw)