17 mrt 2017 14:10

Resultaten campagne 'Take back the internet' + Cyber Security Challenge

Steeds meer Belgen willen zich wapenen tegen cybercriminaliteit.

Dat concludeert het Centrum voor Cybersecurity België (CCB)uit de resultaten van hun bewustwordingscampagne ‘take back the internet’ die in oktober 2016 gehouden werd. Via de website “safeonweb.be” geeft het CCB tips aan het grote publiek om veiliger online te gaan en niet in de vallen van Cybercriminelen te trappen.

Dat de Belg op zoek is naar meer online bescherming bleek ook woensdag tijdens de lancering van Cybersimple.be, een initiatief van Google en Test Aankoop, gesteund door het CCB. Uit hun studie bleek dat maar liefst 65% van de Belgen niet weet hoe hij zich online moet beschermen. “Het werk is nog niet af”, zegt Miguel De Bruycker, directeur van het CCB. “We zullen dit jaar opnieuw een campagne lanceren in oktober, tijdens de Cybersecurity maand, om de bevolking te sensibiliseren over de gevaren van het wereldwijde web.”

De vorige campagne was alvast een bescheiden succes, besluit het CCB. Maar liefst anderhalf miljoen bezoekers vonden op enkele maanden tijd hun weg naar safeonweb.be waarvan 88% een nieuwe bezoeker was. Meer dan 200.000 onder hen vulden de online zelftest in die persoonlijke risico’s voor hen blootlegde. Bovendien steeg het aantal systematische virusscans, vooral op professionele laptops en computers, met 14%.

Cybersoldaten

Maar om een strijd te voeren heb je soldaten nodig en er is al jarenlang een tekort aan cybersecurity experten”, vervolgt de Bruycker. Daarom steunt het CCB de jaarlijkse Cyber Security Challenge, een initiatief dat jongeren warm wil maken voor een job in de sector. Dit jaar namen 349 studenten van verschillende hogescholen en universiteiten verspreidt over heel België, het tegen elkaar op. Daarvan blijven nog 10 teams over die vandaag tijdens een heuse hackwedstrijd zullen strijden om de overwinning. Een nieuwe generatie cyberexperts maakt zijn opwachting.

Meer informatie op www.cybersecuritychallenge.be/

Over het Centrum voor Cybersecurity België:

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is het nationale centrum voor cyberveiligheid in België. Het CCB stelt tot doel het superviseren, het coördineren en het waken over de toepassing van de Belgische strategie betreffende cyberveiligheid. Door het optimaliseren van de informatie-uitwisseling zullen de bevolking, de bedrijven de overheid en de vitale sectoren zich gepast kunnen beschermen.
www.ccb.belgium.be