25 feb 2010 15:15

Rugpijn?

Donderdag 4 maart : Symposium over de goede praktijken op het gebied van de preventie van chronische lage rugpijn

Donderdag 4 maart : Symposium over de goede praktijken op het gebied van de preventie van chronische lage rugpijn

Normal 0 21 false false false FR-BE X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Donderdag 4 maart organiseert het Fonds voor de beroepsziekten een belangrijk symposium waarop 350 Belgische en buitenlandse specialisten zullen samenkomen. Dit colloqium zal handelen over de maatregelen die moeten worden genomen in het kader van de preventie betreffende chronische lage rugpijn. Dit symposium vindt plaats in de Pachecozaal van de Finance Tower, Pachecolaan 13 te 1000 Brussel vanaf 9 uur.

 

De afgelopen twintig jaar hebben de wetenschappelijke studies aangetoond dat wanneer een patiënt met rugpijn dreigt terecht te komen in het proces van chronische lage rugpijn, dit niet noodlottig hoeft te zijn.  Het risico om deze chronische fase te bereiken vermindert immers sterk, dankzij bepaalde interventies. Van zodra de pijn optreedt, weten de artsen nu dat zij de patiënt moeten aanraden zijn fysieke activiteiten zo mogelijk voort te zetten en indien de pijn aanhoudt, de patiënt een multidisciplinaire revalidatie van de wervelzuil voorstellen, vertelt ons Professor Philippe Mairiaux, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van het FBZ. Anderzijds kan een ergonomische tussenkomst in het arbeidsmilieu in een groot aantal gevallen een werkhervatting bevorderen, wat op zich een bescherming vormt tegen de evolutie naar chronische lage rugpijn.

Met die wetenschap heeft het Fonds voor de beroepsziekten op 1 maart 2005, met de steun van de regering en van de sociale partners, een pilootproject voor secundaire preventie van de lage rugpijn opgestart, ook “rugproject” genaamd. Vijf jaar later heeft dit programma een stabiel karakter verworven en het wordt voortaan aangeboden aan alle werknemers die via hun werk worden blootgesteld aan een dorso-lumbaal risico. Het symposium van 4 maart 2010 heeft als doel de stand van zaken op te maken betreffende dit initiatief met de medewerking van befaamde Belgische en buitenlandse sprekers (Zweden, Frankrijk, Nederland).

Medisch contact en pers:

Guido Creytens 016/46 28 28 of guidocreytens@hotmail.com

Administratief contact:

Agnes Abts 02/ 226 62 54 of agnes.abts@fbz.fgov.be

Opgelet: er zijn nog maar enkele plaatsen vrij welke zijn voorbehouden aan journalisten, de inschrijvingen zelf zijn afgesloten.