16 okt 2023 16:09

Samenwerking met Panama en Costa Rica in de strijd tegen drugs

Van 9 tot 12 oktober 2023 was de Administrateur-generaal van Douane en Accijnzen, Kristian Vanderwaeren, met een delegatie van experten op missie naar Panama en Costa Rica om de banden met de douane van deze landen aan te halen en de samenwerking te versterken, voornamelijk in de belangrijke gezamenlijke strijd tegen drugs.

Ondertekening akkoord Panama

In Panama tekende de Administrateur-generaal een memorandum of understanding (MoU) met de Directeur-generaal van de Panamese douane, Tayra Barsallo. Hierin verklaarden beide partijen hun intentie om verder samen te werken op het vlak van uitwisseling van expertise in het voorkomen, onderzoeken en bestrijden van douane-inbreuken, onder andere ook door de uitwisseling van scanbeelden. Er werd eveneens een actieplan besproken om deze MoU meer concreet uit te voeren. Daarnaast bezocht de delegatie de haven Manzanillo aan de noordelijke kant van het Panamakanaal, evenals terminals, scanners, het control center en het monitoring center. Boeiende plaatsen waar duidelijk werd dat de Panamese douane in de strijd tegen drugs sterk inzet op nieuwe technologieën en een doelgericht risicomanagement.  

Daarna vloog de delegatie door naar Costa Rica, waar ze in de hoofdstad San José het remote inspection centre bezocht en interessante gesprekken had met de Directeur-generaal, Wagner Quesada Céspedes, en de experten van de Costa Ricaanse douane. Ze hadden het onder meer over het nieuwe scanprogramma die zij in Costa Rica uitrolden en de mogelijkheden van gezamenlijke projecten in de strijd tegen drugs. Tenslotte ondertekende Kristian Vanderwaren eveneens een MoU met de Costa Ricaanse Minister van Financiën, Priscilla Zamora Rojas. Ze bekrachtigden hierbij de wens tot de verdere samenwerking tussen de Belgische en Costa Ricaanse douane, onder meer door te starten met de uitwisseling van best practices om te leren van elkaars aanpak van de vele gezamenlijke uitdagingen.