21 nov 2013 16:57

Seksistische stereotypen in promotiecampagnes

Brussel, 21.11.2013 - Naar aanleiding van de Internationale Mannendag werd door Gamma een promotiecampagne gelanceerd, waarin voor mannen of vrouwen de mogelijkheid werd voorzien om zich op zaterdag 16 november in 10 van haar winkels te laten fotograferen, op vrijwillige basis, naast vrouwen die de ‘kluspoezen’ werden genoemd. Deze campagne werd door het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen gezien als een inbreuk op de anti-discriminatiewetgeving.

Gamma heeft ondertussen in overleg met het Instituut haar campagne aangepast en zal ook niet langer verwijzen naar de term ‘kluspoezen’.

Gamma heeft publiekelijk haar excuses aangeboden en bovendien zal zij in dit verband samenzitten met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen om haar beleid dienaangaande te optimaliseren. Het Instituut zal samenzitten met Gamma teneinde haar bewust te maken van de seksistische stereotypen en haar aan te moedigen om het beeld van vrouwen en mannen te herwaarderen.

Het Instituut heeft meerdere klachten ontvangen. De klachten die betrekking hebben op de reclame van Gamma en op de videoclip, die op korte termijn werd ingetrokken door het merk, maken het voorwerp uit van een onderzoek door de Jury voor Ethische Prakijken. Vorig jaar heeft het merk eveneens op een positieve wijze haar medewerking verleend aan een interventie door het Instituut ten gevolge van de promotie naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag, die een discriminatie op basis van geslacht uitmaakte.

Wij verheugen ons te kunnen vaststellen dat men zich bewust wordt van het gevaar voor de gelijkheid van vrouwen en mannen dat schuilt in het gebruik van seksistische stereotypen in reclame en in promotiecampagnes”, verklaart Michel Pasteel, directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

 

Contact
Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen:
Elodie Debrumetz (communicatieverantwoordelijke)
Tel.: 02/233 49 47
GSM: 0497/ 23 67 67
elodie.debrumetz@iefh.belgique.be