Selor wint e-gov Award ‘Innovatie’ met ‘Be Badges’, een digitaal platform om talent te delen met de arbeidsmarkt
Brussel, 2 december 2016 – Selor, het selectiebureau van de federale overheid, is met ‘Be Badges’ in de prijzen gevallen tijdens de jaarlijkse e-gov Awards van Agoria. Be Badges werd als meest innovatieve project gelauwerd. Be Badges is de Belgische vertaling van het internationale concept van ‘Open Badges’ van Mozilla. Deze laatste zet in op ‘life long learning’ en digitaliseert en standaardiseert hierbij het klassieke certificatietraject. Ondertussen sprongen verschillende organisaties op de kar en kent het concept meerdere toepassingen. Eén gedachte blijft echter steeds centraal: als gebruiker krijg je erkenning voor competenties die je verworven hebt en je kan deze inzetten waar en wanneer je wil door middel van je digitale badge. Dat een overheidsdienst als Selor dit innovatieve badgeplatform gratis op de markt brengt, kan als wereldprimeur beschouwd worden.
Be Badges: universele erkenning van talent
Selor trekt al lang de kaart van digitalisering en administratieve vereenvoudiging. Maar met Be Badges brengt Selor innovatie naar een hoger peil en buiten de grenzen van de eigen organisatie. Bedoeling is dat zoveel mogelijk organisaties die competenties vaststellen (opleidingscentra, bedrijven, selectiebureaus, …) zich op het platform registreren. Daar beschikken ze over de technologie om digitale certificaten (badges) aan te maken en uit te delen aan hun deelnemers, medewerkers of kandidaten. Deze laatsten kunnen hun badges openen en delen met de arbeidsmarkt (via een link in hun cv of social media: LinkedIn en facebook). Wanneer toekomstige werkgevers in contact komen met badges weten ze exact welke talenten of competenties vastgesteld zijn. Zo is de cirkel rond en ontstaan er win-win situaties. Selor wil zoveel mogelijk instanties en HR-spelers betrekken bij dit platform om te komen tot een universele standaard voor de erkenning van talent en competenties.
“Waste of talent moeten we vermijden”
Stefanie Billiet, woordvoerder voor Be Badges bij Selor, reageert uitermate tevreden: “Aan de basis van Be Badges ligt het sociale engagement van Selor. We willen ons inzetten tegen nodeloos testen en hertesten van kandidaten. Selor screent elk jaar enorme aantallen kandidaten op de aanwezigheid van competenties, een cijfer dat kan oplopen tot 100.000. Slechts een klein aantal haalt het tot een effectieve job, maar veel meer kandidaten hebben positieve resultaten behaald tijdens hun selectieparcours. We willen dat deze groep hun testresultaten kan meenemen naar andere werkgevers zodat ze niet telkens dezelfde of gelijkaardige testen moeten afleggen. Werkgevers van hun kant boeken evenzeer tijds- en efficiëntiewinsten omdat ze niet moeten investeren in het afnemen van gelijkaardige testen. Daarnaast hebben we ook de ambitie om talent actiever en mobieler te maken op de arbeidsmarkt, zeker als het om lager opgeleide profielen gaat. Het feit dat je medewerkers een digitale erkenning kan geven van opgedane competenties helpt hier zeker aan mee. Het concept kan in zo veel verschillende vormen uitgewerkt worden, zo zijn er organisaties die er hun opleidingsbeleid in willen beheren. ”
Sprekende cijfers
- Sinds 2012 werkt Selor zelf al met vrijstellingen op de pc-testen die generieke competenties aantonen. Wanneer iemand slaagt voor deze testen, krijgt hij en vrijstelling die 3 jaar geldig is. Deze manier van werken levert Selor 57% efficiëntie op. Hadden we dit principe niet doorgevoerd, dan hadden we sinds 2012 57% meer kandidaten moeten testen.
- Wie slaagde voor generieke testen bij Selor, krijgt automatisch een badge. Selor zelf heeft zo al meer dan 40.000 Be Badges aangemaakt.
- Momenteel zijn er naast Selor zelf al een 70-tal ‘issuers’ geregistreerd op het platform die badges uitgeven of plannen om dit te gaan doen.
- 0 euro kost het voor wie momenteel als ‘issuer’ in het Be Badges verhaal wil stappen. Het is wereldwijd een primeur dat een overheidsinstelling de Open Badges filosofie toepast en er een gratis innovatief platform van maakt.
Wat zijn de e-gov Awards?
Agoria, de federatie van de Belgische technologische industrie reikt jaarlijkse e-gov Awards uit aan overheidsdiensten die beloftevolle e-gov-projecten realiseerden. Er bestaat een award voor elk van de 5 gebruikte evaluatie-criteria (gebruiksvriendelijkheid, rendabiliteit, innovatie, zin voor samenwerking en ter beschikkingstelling of gebruik van open data). Daarnaast is er een prijs voor het Beste e-gov-project. De e-gov Awards 2016 werden uitgereikt op donderdag 1 december. Meer details op http://www.agoria.be/nl/E-gov-Awards.
Meer informatie
• Een korte voorstellingsfilm van Be Badges:https://www.youtube.com/watch?v=Ea_FSuUE6MU
• Meer details op de website http://www.bebadges.be/