22 mrt 2022 15:06

Sociale woningen uit 1900 in Schaarbeek krijgen tweede leven

De vijf art-nouveau gebouwen van de Schaarbeekse Haard in de L’Olivierstraat in Schaarbeek zijn gerestaureerd en beschikken vanaf nu over 30 gemoderniseerde sociale woningen. Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, volgde de werken de voorbije 3,5 jaar op en investeerde in totaal 5,6 miljoen euro in het project.

De roodbakstenen gebouwen staan opnieuw te blinken rond het binnenplein. De sgraffito, een soort fresco’s op de muren, die langzaam weg brokkelden en waarvan één zelfs al volledig verdwenen was, zijn weer allemaal gerestaureerd en de smeedijzeren balustrades en ramen in art-nouveaustijl zijn in ere hersteld.

Maar de grootste transformatie vond aan de binnenzijde van de vijf gebouwen plaats. Wat in 1900 werd ontworpen door architect Henri Jacobs als 50 kleine appartementen zonder badkamer werd omgevormd tot 30 moderne woningen die beantwoorden aan de hedendaagse verwachtingen: meer licht, meer ruimte en modern comfort.

Dankzij een goede luchtdichtheid, isolatie, een condensatieketel, warmteterugwinning en zonnepanelen, werd het jaarlijks verbruik sterk verlaagd: tot 70 kwh/m²  voor elektriciteit en 18 kWh/m² voor verwarming.

De gelijkvloerse appartementen werden uitgebreid met een klein terras, zodat de toekomstige bewoners net zoals hun bovenburen zouden beschikken over een private buitenruimte. Twee van de flats werden ingericht voor mensen met een fysieke beperking. Er werd ook een plek ingericht om fietsen en kinderwagens te stallen, en voor de vuilnisbakken.

De binnenplaats werd zo veel als mogelijk beplant, rekening houdend met het feit dat die toegankelijk moet blijven voor de brandweer voor noodgevallen.

Deze metamorfose werd mogelijk gemaakt door architectenbureaus Philippe Samyn et Associés Architectes & Ingénieurs, studiebureau Flow Transfer International voor de speciale technieken, Ben Verbeeck voor de stabiliteit, + A-tech voor de akoestiek, Néo-Ides voor EPB, Christine Bertrand voor de restauratie van de sgraffito en SECO voor de asbestverwijdering. De werken werden uitgevoerd door aannemer Phenicks i.s.m. R. De Cock.

CITATEN

Karine Lalieux, bevoegd voor Beliris

“Als er één artistieke stijl is die Brussel definieert, dan is het Art Nouveau. Deze artistieke stroming, waar ons land beroemd om is, inspireerde ook de bouwers van sociale woningen in het begin van de 20e eeuw. De rijkdom van dit project in de L’Olivierstraat in Schaarbeek vloeit voort uit zijn dubbele benadering:  het bewaren van de historische schoonheid door het restaureren van een uniek architecturaal erfgoed combineren met het vernieuwen van de sociale huisvesting tot energiezuinige en kwaliteitsvolle  woningen voor gezinnen. Kunst verfraait de stad. Wanneer ze gecombineerd wordt met projecten voor sociale cohesie, zoals in Schaarbeek, vergroot ze het geheel en geeft ze het project een uitzonderlijk tintje. Voeg daarbij de deskundigheid van Beliris, en je hebt alle ingrediënten voor een geslaagde bouwwerf voor de gemeente, de omwonenden en de bewoners van de woningen.”

Nawal Ben Hamou, Staatssecretaris voor Huisvesting en Minister van Sociale cohesie voor het Brussels Gewest

“Dankzij deze ingrijpende renovatie door Beliris beschikt de Schaarbeekse Haard nu over 30 gloednieuwe, energiezuinige woningen die beantwoorden aan de huidige behoeften van gezinnen die wachten op een sociale woning. Het gaat om ruimere woningen met alle comfort- en veiligheidsnormen die ik graag zou zien voor alle sociale woningen in het Gewest. Ik ben blij dat Beliris ons opnieuw kon steunen om dit doel te bereiken.”

Myriam Boxus, Voorzitster van de Schaarbeekse Haard

“In een tijd waarin we een schrijnend tekort hebben aan grote gezinswoningen onder onze huurders, zijn we zeer verheugd dat we deze prachtig gerenoveerde flats kunnen aanbieden, waarvan meer dan de helft 3, 4 en zelfs 5 slaapkamers heeft en waarvan er 2 zijn afgestemd op mensen met een fysieke beperking. Wij danken in het bijzonder Beliris voor de financiering en de opvolging van dit emblematische project van het erfgoed van de Schaarbeekse Haard, zonder wie deze schitterende verwezenlijking niet mogelijk zou zijn geweest".