22 jan 2009 17:00

"SOS Antarctica"

"Vorige zomer bouwde een Belgisch team van experts en vrijwilligers de wetenschappelijke basis Princess Elisabeth. De bouw was een avontuur en een succes, maar... Vrijwilliger Pieter miste per ongeluk de boot terug naar België. Hij brengt nu de verschrikkelijke koude winter in zijn eentje door op Antarctica, in zijn iglo wachtend op de terugkomst van de volgende Belgische expeditie...

Vanuit zijn veilige schuilplaats heeft hij een periscoop om te kijken wat er zich buiten afspeelt. Gelukkig heeft hij genoeg voedsel en drank om te overleven. Om de tijd te doden houdt hij een dagboek bij met zijn herinneringen, anekdotes en weetjes."

 

 

Dat is dan de gelegenheid om thema’s zoals het bouwen van de basis, het smelten van het ijs, de regeneratie van de oceanen, de fauna en de flora op Antarctica, duurzame ontwikkeling, de opwarming van de aarde, de klimaatverandering, de bescherming van het milieu, enz. aan te snijden.

 

Dit videojournaal wordt elke dag van de week, van 19 januari tot 13 februari, uitgezonden:

-          in het Nederlands op "Ketnet" (VRT) om 19u50 (heruitzending om 8u50);

-          in het Frans op "La Deux" (RTBF), juist na "les NIOUZZ" rond 17u45 (heruitzending om 9u10).

 

"SOS Antarctica" is een programma dat jongeren bewust maakt van milieu en  wetenschappen en is een gezamenlijk initiatief van de Kanselarij van de Eerste Minister, het Federaal Wetenschapsbeleid en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België. Het programma werd gerealiseerd in samenwerking met de VRT (Ketnet) en de RTBF, in het kader van een coproductie.

 

Naast de uitzending op de twee openbare omroepen werd eveneens een website opgestart. Die vindt u op het volgende adres:

-          in het Nederlands: www.sosantarctica.be

-          in het Frans: www.sosantarctique.be

 

Naast een hele reeks leuke en leerrijke informatie vindt u er ook de reeds uitgezonden filmpjes, het dagboek van onze Robinson in Antarctica, een "making of" en een wedstrijd met als prijs een dvd met alle filmpjes en tal van extra's.

 

Contact :

Mevrouw Yasmina Amire

Yasmina.Amire@premier.fed.be

02/501 03 23