11 feb 2021 13:51

Sportclubs kunnen verenigingswerk vanaf nu online aangeven

Sportverenigingen die trainers, scheidsrechters en andere medewerkers willen aangeven onder de nieuwe regeling voor het verenigingswerk, kunnen dat vanaf nu doen via een aangiftetoepassing op www.verenigingswerk.be.

Wat verandert er in 2021?

Op 1 januari 2021 onderging het onbelast bijverdienen enkele grondige wijzigingen. Er werd een tijdelijke regeling uitgewerkt die verenigingswerk toelaat voor verenigingen zonder winstoogmerk, feitelijke verenigingen of openbare besturen actief in de sportsector. Deze regeling blijft één jaar geldig.

In het nieuwe systeem vervalt de volledige sociale en fiscale vrijstelling op inkomsten. Een vereniging die een beroep doet op verenigingswerkers, is een solidariteitsbijdrage van 10% van de overeengekomen vergoeding verschuldigd aan de RSZ. Er is eveneens een belastingheffing van 10%. Meer informatie over de inning van de solidariteitsbijdrage en belastingheffing volgt zodra deze ter beschikking is.

De vereniging moet de taak van de verenigingswerker bij de RSZ aangeven via een onlinetoepassing. Activiteiten die in 2021 hebben plaatsgevonden voor de nieuwe aangiftetoepassing beschikbaar werd, kunnen vanaf heden retroactief worden aangegeven.

De aangiftetoepassing is, samen met alle informatie over de nieuwe regeling, ondergebracht op de website www.verenigingswerk.be.