06 okt 2023 15:48

sporthal van Evere wordt uitgebreid

Vandaag gaf Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, het startschot voor de werken aan het sportcomplex van Evere, dat wordt gerenoveerd en uitgebreid. Het nieuwe volume zal plaats bieden aan een grote zaal met tribune voor 100 personen, een kleine zaal en een cafetaria met terras dat uitkijkt over de voetbalvelden. Naar verwachting zullen de bouwwerken in het voorjaar van 2025 afgerond zijn.

1.180 m² sportruimte
Het nieuwe gebouw wordt ingepast tussen de bestaande L-blok en de sportvelden in het midden van het park van Evere aan de Oud-Strijderslaan 300. Sporters zullen zich in een grote zaal van 1.000 m² kunnen uitleven met handbal, volleybal, basketbal, hockey, badminton en zaalvoetbal gespeeld worden. Een kleine zaal van 180 m² wordt ingericht voor opwarming, schermen, vechtsporten en tafeltennis.

Duurzaam en onderhoudsvriendelijk
Er wordt gekozen voor zeer resistente en onderhoudsarme materialen zoals prefab betonpanelen voor de muren en gepolijste beton voor de vloeren. De muren krijgen extra karakter met sandwichpanelen en zichtbaar metselwerk. De kleedkamers, toiletten en douches worden betegeld. In de zalen komt een sportvloer die ook geschikt is voor sociale of culturele evenementen.

Kleur bekennen
De uitbreiding zal een coherent geheel vormen met het oude gebouw, maar krijgt toch ook een heel eigen identiteit. Het binnenplein wordt opgefleurd met kleurvlakken. Binnen zal vooral geel gebruikt worden voor accentmuren en andere interieurelementen.

Een hoek af
Studiebureau Altiplan zet geen saaie rechthoekige “doos” neer. Er zijn veel schuine lijnen in het ontwerp, die niet alleen esthetisch verantwoord zijn, maar ook functioneel. Er ontstaan zo extra hoekjes voor bergruimtes,  een observatiezone langs het sportterrein, en een luifel aan de kant van het American football-terrein. Bovendien verbeteren ze de akoestiek omdat loodrecht op elkaar staande vlakken worden vermeden. Geen galmende zalen voor deze sporthal dus.

Toegankelijk voor iedereen
De bestaande hoofdingang met een mozaïek van Belgisch kunstenaar Jo Delahaut blijft behouden. Naast de bestaande trap komt een tweede trap naar de kelder en een lift. Er zullen ook 3 plaatsen op de tribune zijn voor personen met beperkte mobiliteit. Het nieuwe gebouw zal ook mogelijkheden bevatten voor verschillende gehandicaptensporten.

De werken zullen worden uitgevoerd door aannemer Jacques Delens. Het prijskaartje voor deze extra sportgelegenheid is 8,8 miljoen euro.

30 jaar Beliris
De eerstesteenlegging van het sportcentrum Evere is het startschot voor de festiviteiten die dit weekend plaatsvinden om het 30-jarig bestaan van Beliris te vieren.

Citaten

Karine Lalieux, minister bevoegd voor Beliris

“ Sport brengt mensen samen. Een sporthal is een plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, zichzelf overtreffen, doorzetten en erbij horen. Het renovatie- en uitbreidingsproject van de sporthal van Evere, waarin Beliris 8,8 miljoen euro investeert, is een belangrijk project voor de gemeente, haar inwoners en alle sporters die van deze infrastructuur gebruik maken. De Beliris-teams zullen hun knowhow en expertise inzetten om de sporthal gezelliger, toegankelijker en duurzamer te maken voor de inwoners van Evere en de sportclubs.”

Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Gewest belast met stadsvernieuwing

“Ik ben zeer tevreden dat we vandaag het startschot kunnen geven voor de werken aan het sportcomplex van Evere dat zowel wordt uitgebreid als vernieuwd. Het oude deel van het complex wordt in een nieuw jasje gestoken. Zo komt er een nieuwe trap en een lift voor mensen die minder mobiel zijn, maar wordt ook het sanitair opgesmukt. Het nieuwe deel zal plaats bieden aan een grote sportzaal met een tribune voor 100 personen.  Als alles volgens plan verloopt, gaan de bewoners van Evere, maar ook alle sportliefhebbers kunnen genieten van een kwalitatief en toegankelijk sportcomplex.”

Het College van Burgemeester en Schepenen van Evere
“We kijken uit naar deze nieuwe hal om tegemoet te komen aan de groeiende behoeften van lokale clubs," zegt Ridouane Chahid, waarnemend burgemeester van Evere. "Onze sporthallen hadden het verzadigingspunt bereikt en het was onmogelijk om aan alle vragen te voldoen, ondanks de zeer ruime openingstijden. Evere is gegroeid en verwelkomt nu ook sportliefhebbers uit naburige gemeenten, waar niet altijd voldoende faciliteiten zijn. Daarom is deze nieuwe hal zo belangrijk, niet alleen voor Evere, maar ook voor het noordoosten van Brussel. In Evere zullen we bijna alle sporten kunnen beoefenen om aan alle sportbehoeften van de inwoners van Evere te voldoen," vervolgt hij. David Cordonnier, schepen van werken en stadsvernieuwing, van zijn kant, prees "een hoogwaardig, modern en performant architecturaal project dat deel zal uitmaken van het gemeentelijk sportcomplex, dat een polyvalente zaal, een openbaar zwembad, voetbalvelden, American football-velden, hockeyvelden, tennisvelden en paddlebanen zal omvatten, evenals fitnessfaciliteiten in openlucht, speelpleinen en circuits om te lopen en te joggen."

Afbeeldingen : ©altiplan