11 jun 2018 13:31

Staatssecretaris voor armoedebestrijding Zuhal Demir lanceert projectoproep om toegankelijkheid van sport en cultuur te verhogen voor mensen in armoede. Dit gebeurt in samenwerking met de Nationale Loterij

Brussel, 11 juni 2018. Met de lancering van deze projectoproep om sport en cultuur toegankelijker te maken voor mensen in armoede, ter waarde van 1.600.000 euro, worden middelen van de Nationale Loterij vrijgemaakt.

Deze oproep steunt nieuwe initiatieven die mensen in armoede aanmoedigt om deel te nemen aan sportactiviteiten of culturele initiatieven. We moeten immers al te vaak vaststellen dat zij de weg naar sport- en jeugdverenigingen of culturele centra niet vinden. Daarin speelt niet alleen de voordehand liggende financiële drempel een grote rol, maar ook sociale en culturele factoren dragen bij tot een lagere participatie.

Hiermee worden organisaties aangemoedigd om voorstellen in te dienen waarbij sport- en cultuurdeelname dienen als hefboom tegen armoede en om de sociale cohesie bevorderen. Daarnaast wil het ook het lokale sport- en cultuuraanbod bekender en toegankelijker te maken.

Zuhal Demir: “Sport en beweging is niet enkel bevorderlijk voor een actievere en gezondere levensstijl, maar zorgt ook voor meer zelfvertrouwen, wat kinderen in armoede vaak missen.  Ook cultuurparticipatie zorgt ervoor dat men zich niet uitgesloten voelt. Actief deelnemen aan de samenleving is essentieel om het sociaal isolement te doorbreken.

Deze projectoproep is een initiatief in samenwerking met de Minister van Begroting, bevoegd voor de Nationale Loterij, Mevrouw Sophie Wilmès. Voor haar illustreert deze projectoproep perfect de werking van de Nationale Loterij sinds enkele jaren: "Elk jaar kunnen honderden sociale, culturele, wetenschappelijke, sportieve of humanitaire projecten worden gerealiseerd met de steun van de Nationale Loterij. Het is een opportuniteit. En we zien vandaag nog steeds, via een dergelijke projectoproep die met name gericht is op de armste mensen, dat deze publieke beschermheer een echte meerwaarde biedt voor de Belgische samenleving."

Voor deze projectoproep wordt ook samengewerkt met de Ministers van Werk, Sociale Zaken en Maatschappelijke Integratie.

Dankzij deze beleidsoverschrijdende samenwerking kunnen projecten vanuit een verschillende invalshoeken benaderd worden: armoede, maatschappelijke integratie, familie, sociale zaken, werkgelegenheid en/of beleid met betrekking tot mensen met een beperking.

De staatssecretaris is dan ook verheugd om te zien dat er over de beleidsdomeinen heen aan de situatie van deze kwetsbare groep mensen gewerkt zal worden.