27 okt 2020 07:20

Start van campagne tegen mondmaskers in zee

Afval in zee is een gekend probleem. Door de coronacrisis duiken vandaag ook mondmaskers op, niet alleen als zwerfvuil op straat, maar ook in zee. Via de wind en de waterlopen komen ze daar terecht. De dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid start daarom een sensibiliseringscampagne om mensen bewust te maken van de impact van dit afval op het mariene milieu en hen aan te zetten hun mondmasker niet te verliezen.

Organisaties als Proper Strand Lopers, wetenschappers en burgers vinden regelmatig mondmaskers en ook wegwerphandschoenen en flesjes alcoholgel terug op het strand. Dit afval wordt ook aangetroffen in zee. De mondmaskers komen nog eens bij de gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval dat onze oceaan jaarlijks vervuilt.

Gevolgen voor het milieu

Via onder andere affiches aan zee wil de FOD Volksgezondheid de impact van mondmaskers op het mariene milieu tonen.

Een mondmasker dat op straat achterblijft, kan via de wind en de waterlopen uiteindelijk zijn weg naar de zee vinden. Daar blijft het lang aanwezig: het kan tot 450 jaar duren vooraleer mondmaskers afbreken in het milieu, en dan nog verdwijnen de kleine plastic fragmenten nooit helemaal.

Mondmaskers lijken onder water te drijven zoals kwallen, waardoor ze als voedsel worden aanzien door zeedieren. Hun maag is hiermee meteen gevuld, zonder enige voedingswaarde. Daardoor vertonen ze uitputtingsverschijnselen. Dieren kunnen er ook in verstrikt geraken. Uiteindelijk kunnen microdeeltjes van mondmaskers op ons bord terechtkomen.

Minister van Noordzee, Vincent Van Quickenborne: "Mondmaskers redden levens. Maar als ze als afval in de Noordzee terechtkomen, dan brengen ze het zeeleven in gevaar. Sinds de start van de coronacrisis merken we meer en meer corona-gerelateerd zwerfvuil op. Mensen beseffen vaak niet dat de zee begint bij henzelf en dat rondslingerende mondmaskers ook via de wind, beekjes en rivieren in de zee terechtkomen.

Tips voor minder afval

De campagne roept mensen op om hun mondmasker niet te verliezen. Gebruikte wegwerpmondmaskers horen thuis in de restafvalzak, aangezien ze plastic bevatten. Kiezen voor een herbruikbaar mondmasker verkleint de afvalberg.

Op dezeebegintbijjezelf.be staan nog meer tips om de zee en haar bewoners te beschermen.

 

Contact:

Mieke Van de Velde - FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, tel. 0474/62.53.83