28 sep 2020 14:33

Start van de werken: architecturale verlichting voor Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken

Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, lanceert werken om de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken letterlijk in de schijnwerpers te plaatsen. Dankzij de architecturale verlichting zal dit bekende Brusselse erfgoed ook ‘s avonds en ’s nachts te bewonderen zijn.

De nieuwe verlichting zal geplaatst worden op de voorkant, de zijgevels en de koninklijke crypte van de kerk, en achter de rozetvensters en de glasramen. Studiebureaus Light to Light en VK Engineering kozen ervoor om de architectuurelementen te accentueren en niet om het volledige gebouw te verlichten. Door het spel van schaduwen en twee lichtkleuren, wit en goud, zal de neogotische architectuur, met haar spitsbogen, ranke vormen en vele decoraties beter uitkomen en krijgt de gevel extra karakter en diepte.

De lichtarmaturen worden voornamelijk rechtstreeks op het bouwwerk geplaatst, waardoor de impact van het licht voor de omwonenden wordt beperkt. De verankeringen van de toestellen veroorzaken geen schade aan het erfgoed. Het verlichtingsmateriaal zal zo discreet zijn dat het vanaf het voorplein van de kerk nauwelijks waarneembaar is.

Er wordt gewerkt met de nieuwste generatie ledprojectorlampen om het energieverbruik tot een minimum te beperken. Bovendien kunnen deze afgesteld worden: volledige verlichting ‘s avonds en subtielere verlichting ‘s nachts. Zo wordt de lichtvervuiling verder beperkt.

De 99 meter hoge kerk die uitkijkt over de stad zal 370 spots krijgen met 14 verschillende soorten bevestigingen en 4,4 km kabels.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken is een referentiepunt in het noorden van de stad en tekent mee het Brusselse stedelijke landschap. In de crypte bevinden zich de grafmonumenten van alle regerende Belgische vorsten en hun echtgenotes, alsook van sommige leden van de Belgische koninklijke familie. De kerk en het voorplein spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven in de wijk.

De werken, uitgevoerd door aannemer VSE, zullen minder dan 1 jaar duren. In totaal investeert Beliris ruim € 1 miljoen in het project. In 2012 restaureerde Beliris reeds de gevels en daken van de kerk.

Citaten

Citaten

Eerste Minister Sophie Wilmès, bevoegd voor Beliris: “De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken is niet alleen een neogotisch pareltje uit ons architecturaal erfgoed, het is een stukje Belgische geschiedenis dat het verdient om in de schijnwerpers geplaatst te worden, zowel letterlijk als figuurlijk. Deze verlichtingsproject van Beliris maken deel uit van een meer globale strategie om de troeven van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de verf te zetten. Het is een mooi project dat begint.”

Elke Van den Brandt, Brussels Minister van Mobiliteit en openbare werken:  "De nieuwe duurzame lichtinstallatie van Beliris versterkt de O-L-V-kerk van Laken als referentiepunt in de wijk, en als oriëntatiepunt in de skyline van Brussel. Het maakt de openbare ruimte aangenamer en toegankelijker voor iedereen."

Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel: “We blijven investeren in alle wijken van onze stad en dus uiteraard ook in het noorden van Brussel! De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken is een prachtig gebouw dat meer in de schijnwerpers verdient te staan. Naast het in waarde stellen van de kerk zelf, zal dit project ook bijdragen aan het aantrekken van extra bezoekers in dit noordelijke gelegen stukje van de Stad Brussel .”

Ans Persoons, Schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte Stad Brussel: "De kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Laken is van uniek erfgoedbelang, niet alleen voor de inwoners van Laken, maar voor heel Brussel. De laatste jaren is de Parviswijk en zijn omgeving in volle transitie. De wijkcontract Bockstael heeft de herontwikkeling van de omgeving van het oude station en het station zelf mogelijk gemaakt, en ook de catacomben van de begraafplaats werden gerestaureerd. Laken zit vol met erfgoedschatten en heeft een groot toeristisch potentieel. We willen meer bezoekers naar het noorden van de stad trekken en verbindingen leggen tussen de verschillende wijken. De verlichting van de Onze-Lieve-Vrouwekerk zal haar alle majesteit en zichtbaarheid geven die ze verdient en de band met de nieuw ontwikkelde wijken versterken."