13 okt 2012 10:15

“Stem op het leven op verkiezingsdag”

Vandaag 13 oktober is de Europese dag voor de orgaandonatie en morgen 14 oktober zullen in de stembureaus van meer dan 250 gemeenten over heel het land affiches en brochures verspreid worden om de burger te informeren over de nieuwe campagne over orgaandonatie “Als mijn leven stopt, kan een ander verder…”.

Beldonor.be, de jaarlijkse campagne van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu om de burger warm te maken voor orgaandonatie, loopt al sedert 2005 en met succes! Dit jaar strijkt ze op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen neer in de stembureaus van zo’n 250 gemeenten in heel het land. Een aantal gemeenten opent speciaal voor de actie een loket waar de bevolking zondag terecht kan om zich te laten registreren als orgaandonor. Voor meer informatie kan u terecht op de website van de gemeente of op www.beldonor.be.

 

Elke week sterven in ons land twee mensen omdat ze niet op tijd een nieuw orgaan hebben kunnen krijgen. Daarnaast staan in België nog steeds zo’n 1300 patiënten op de wachtlijst. Sensibilisering over orgaandonatie blijft dus een bittere noodzaak. En ook erover praten binnen de familie of onder vrienden is belangrijk. Want voor het eerst praten over orgaandonatie bij een onverwacht overlijden is verre van gemakkelijk.

 

Hoe werkt het?

Iedere Belg of iedere inwoner die 6 maanden in het vreemdelingenregister is ingeschreven, is automatisch donor, tenzij hij/zij verzet aantekent.

Je kan je voorkeur of verzet tegen orgaandonatie kenbaar maken via het registratieformulier. Het ingevulde formulier moet je dan persoonlijk afgeven op de dienst Bevolking van je gemeente, waar het geregistreerd wordt.

De nieuwe brochure “Als mijn leven stopt, kan een ander verder…” bevat het registratieformulier. Maar je kan het ook downloaden via www.beldonor.be. Op die website staat ook een lijst met alle gemeenten die aan de verkiezingsactie deelnemen.
 

Meer info over wachtlijsten, transplantaties en het campagnemateriaal, zie www.beldonor.be

 

Contact voor de pers:
Sven Heyndrickx
Woordvoerder FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
sven.heyndrickx@gezondheid.belgie.be
02/524.90.79
0473/83.64.90