21 nov 2023 15:00

Straatverplegers VZW, ICAR Wallonie ASBL en t'Hope vzw winnen de federale prijs armoedebestrijding 2023!

Brussel, 21/11/2023: Straatverplegers VZW, ICAR Wallonie ASBL en t'Hope vzw werden vandaag beloond voor het werk dat zij verrichten ten gunste van de laagdrempelige toegang tot de gezondheidszorg. Tijdens de ceremonie van de federale prijs armoedebestrijding 2023 heeft Karine Lalieux, Minister van Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, de drie organisaties een cheque van 10.000 euro overhandigd.

Elk jaar zet de federale regering, dankzij de federale prijs armoedebestrijding, een bepaald aantal projecten, organisaties of personen in de schijnwerpers die een bijzondere erkenning verdienen voor hun aanpak van de armoedebestrijding. Dit jaar worden de projecten die zorgen voor een laagdrempelige toegang tot de gezondheidszorg, die diensten verlenen aan personen die weinig toegang hebben tot de aangeboden diensten rond gezondheidszorg, in de bloemetjes gezet.

9 voorgedragen kandidaten hebben hun project uitgelegd door middel van een presentatievideo van 30 seconden en onder hen werden 3 laureaten gekozen via de stemming door het publiek.

Karine Lalieux: “In België ondervinden kwetsbare personen te vaak moeilijkheden om toegang te krijgen tot de gezondheidszorg. Dit heeft rechtstreekse gevolgen op hun algemene gezondheidstoestand, meer nog bij de zeer kwetsbare groepen en die aandacht en gepaste gezondheidszorg vereisen (menstruatiearmoede bij vrouwen, reproductieve gezondheid, daklozen, personen met een beperking, kwetsbare gezinnen met kinderen, ...). Daarom was het mijn wens dat de laagdrempelige toegang tot de gezondheidszorg, een echte uitdaging voor kwetsbare personen, het thema zou worden van de 15de federale prijs armoedebestrijding”.

Winnaar voor Wallonië: Icar Wallonie ASBL

Winnaar voor Brussel: Straatverplegers vzw

Winnaar voor Vlaanderen: t’Hope vzw

Andere genomineerde projecten

Er werden 6 andere organisaties geselecteerd door een jury en zij verdienen ook bijzondere aandacht voor hun werk:  Alias ASBL, Project Lama ASBL, Artsen van de Wereld België, Relais social du Pays de Charleroi, OCMW van Mechelen en Vagevuur Open Jeugdwerk vzw.

Meer informatie over de projecten: www.armoedeprijs.be