03 jul 2018 17:06

Strandopruimacties en ‘Clean beach classes’ met de Federal Truck

2018 is uitgeroepen tot het Jaar van de Noordzee. Om dat te vieren trekt de Federal Truck in het weekend van 7 en 8 juli naar Nieuwpoort en De Panne. Aan de truck worden klasjes gegeven rond het voorkomen van afval in zee, gevolgd door strandopruimacties.

Wereldwijd belandt er elke minuut een volle vrachtwagen plastic afval in zee. Om vakantiegangers te sensibiliseren rond het probleem van marien zwerfvuil en de bescherming van onze Noordzee, gebruikt de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu opnieuw de Federal Truck. Dat is een volledig ingerichte vrachtwagen waarin brochures, posters en filmpjes worden getoond. Bezoekers kunnen er:

• alles leren over de Noordzee en haar rijke biodiversiteit;

• afval uit de zee halen via een interactief spel op een groot scherm;

• deelnemen aan een quiz en kans maken op toegangskaarten voor het waterdoecentrum Hidrodoe of een verrassing;

• in de fotocabine een gepersonaliseerde postkaart laten maken om als souvenir mee te nemen;

• tips geven of tekenen voor een gezonde Noordzee. De meest originele tips zullen worden verspreid via het #JaarvandeNoordzee2018.

Elke dag vinden er ook doorlopend ‘clean beach classes’ en strandopruimacties plaats aan de Federal Truck. Kinderen en volwassenen krijgen specifieke info en tips over het vermijden van marien zwerfvuil, en kunnen aansluitend onder begeleiding een stukje van het strand opruimen.

De federale overheid wil met die actie ondersteuning bieden aan andere instanties en spelers die het probleem van marien zwerfvuil aanpakken. Staatssecretaris Philippe De Backer: "Het is erg belangrijk om iedereen mee te krijgen. Ook uit de hoek van mensen die actief zijn aan zee, zoals watersporters en vzw’s, komen waardevolle initiatieven tegen marien zwerfvuil die onze aandacht verdienen. Die lokale acties willen wij ondersteunen, zodat ze in elke kustgemeente kunnen plaatsvinden. Zo willen we een krachtige boodschap geven."

Tips van BV’s voor een gezondere Noordzee

In het kader van het Jaar van de Noordzee zal elke week een andere Bekende Vlaming een tip geven voor een gezondere Noordzee in het programma Plage Préférée op Radio 2 (van 9 tot 12u), en dit een zomer lang. De filmpjes van de BV’s zullen verschijnen op www.radio2.be en op de Facebook-pagina van de FOD Volksgezondheid en het #JaarvandeNoordzee2018. Philippe De Backer riep alvast in Plage Préférée op om elke dag drie stuks afval op te ruimen van het strand.

Philippe De Backer zal trouwens aanwezig zijn in de Federal Truck zaterdag 7 juli om 11u in Nieuwpoort.

Meer info:

Federal Truck: zaterdag 7 juli in Nieuwpoort (op de dijk dichtbij de pier) en zondag 8 juli in De Panne (vlakbij het standbeeld van Leopold I op de dijk), doorlopend van 11 tot 17u.

De Federal Truck en het #JaarvandeNoordzee2018 zijn te volgen op Facebook en Twitter: https://www.facebook.com/FederalTruck.be/

https://twitter.com/federaltruck

https://www.facebook.com/Noordzee2018/

https://twitter.com/Noordzee2018

https://radio2.be/programmas/plage-preferee en “#JaarvandeNoordzee2018: de zee begint in je keuken en badkamer”

www.milieu.belgie.be > Noordzee en oceanen