13 mrt 2018 10:48

Telewerk spaart dagelijks 9 miljoen gereden kilometers uit

De FOD Mobiliteit en Vervoer heeft voor het eerst een studie gepubliceerd waarin de directe link tussen telewerk en de verplaatsingen van de Belg onderzocht wordt. Uit dit onderzoek van de FOD Mobiliteit blijkt dat vandaag 17% van de werknemers minstens 1 dag per week telewerkt. Dat betekent een vermindering van 6,7% van het aantal verplaatsingen, ofwel 9.300.000 minder afgelegde kilometers per dag!

Voor dit onderzoek werden 2.000 Belgen via een vragenlijst bevraagd over hun mobiliteitskeuzes en hun job, onder andere ook specifiek over telewerk. De antwoorden op deze telewerkvragen kunnen dan gelinkt worden aan ons algemene verplaatsingsgedrag.

 

Brussel als goeie leerling

Brussel is op het vlak van telewerk met voorsprong de beste leerling van de klas. 43% van de werknemers die in Vlaanderen of Wallonië wonen, maar in Brussel werken, doen regelmatig aan telewerk. Dit valt uiteraard te verklaren door het feit dat de werknemers die in Brussel werken, over het algemeen een grotere afstand te overbruggen hebben en hierdoor meer aan telewerk doen. Tevens kan de grote aanwezigheid in Brussel van hoofdkantoren en van sectoren die koploper zijn op gebied van telewerk een verklaring zijn. 

 

 Het zijn hoogstwaarschijnlijk ook deze werknemers die de meeste kans hebben om met de auto stil te staan op de ring of invalswegen van en naar Brussel of die met de trein pendelen naar het werk. 

Dit percentage van telewerkers zorgt op zijn beurt voor een daling van de woon-werkverplaatsingen met 9 %, goed voor 12 % aan vermeden kilometers vanuit Vlaanderen/Wallonië naar Brussel en terug.

 

Potentieel voor de toekomst

Vandaag geeft 30% van de werkenden die niet aan telewerk doen, aan dat telewerk zeker verenigbaar is met de functie die ze nu uitoefenen. Indien hun werkgever telewerk in de toekomst mogelijk zou maken, willen ze dan ook gebruik maken van die mogelijkheid. Dat brengt ons op een potentieel van 42% telewerkers in de toekomst.

Als we kijken naar de potentiële impact op ons verplaatsingsgedrag, kunnen die 42% mogelijke telewerkers zorgen voor een vermindering van 16,5% afgelegde kilometers (bij 1 dag telewerk per week).  Dit komt neer op 23 miljoen uitgespaarde kilometers per dag.

 

De volledige studie vindt u op https://mobilit.belgium.be/sites/default/files/resources/files/kerncijfers_telewerk.pdf  

 

Meer info:

Sven Heyndrickx 
Woordvoerder FOD Mobiliteit en Vervoer 
0473/83.64.90 
pers@mobilit.fgov.be