26 jan 2018 15:04

Ter ere van de Internationale Douanedag draagt Manneken-Pis vandaag een douane-uniform

Vandaag viert de douanegemeenschap over de hele wereld de Internationale Douanedag. Om deze dag onder de aandacht te brengen, zal Manneken Pis (het ketje dat als nationaal symbool de geest van de Brusselse bevolking belichaamt) vandaag het uniform van fiscaal expert van de Douane en Accijnzen dragen. Dit uniform vervangt het douane-uniform waarover hij sinds 1951 beschikte.


Deze overhandiging vond plaats in aanwezigheid van Johan Van Overtveldt, Minister van Financiën en van de heer Kunio Mikuriya, Secretaris-Generaal van de Wereld Douaneorganisatie.

De Internationale Douanedag is een initiatief van de Wereld Douaneorganisatie (WDO), de ‘internationale thuisbasis’ van de gehele Douanegemeenschap. De WDO is sinds haar oprichting in 1952, gevestigd in Brussel.

Dankzij 26 januari kunnen alle douaniers ter wereld gelauwerd worden voor hun belangrijke werk. Van het beveiligen van de grenzen tot het vergemakkelijken van de wereldhandel. Beide taken dragen bij tot het verbeteren van de economische welvaart en de sociale ontwikkeling.

In een notendop zijn douaniers verantwoordelijk voor de veiligheid van de burgers door hen te beschermen tegen schadelijke producten, het beschermen van de economie tegen oneerlijke en illegale handel, het beveiligen en faciliteren van internationale handel, de strijd tegen namaak en piraterij en het erop toezien dat alle verschuldigde rechten en belastingen worden betaald.

De Internationale Douanedag geeft ook aan de Belgische burgers de mogelijkheid om, de douaniers die als gevolg van de aanslagen van maart 2016 ingezet werden om de veiligheid van het land te garanderen, te bedanken. Hun moed en inzet staan immers voor altijd in ons geheugen gegrift.

De Belgische douane en al haar medewerkers zijn dan ook erg trots dat Manneken- Pis deelneemt aan de festiviteiten en danken de Stad Brussel voor haar medewerking!