30 jun 2021 16:06

Trans personen 29% minder vaak op sollicitatiegesprek

Brussel, 30 juni 2021 – Praktijktesten Gentse arbeidsmarkt onthullen grote discriminatie ten aanzien van trans personen.

De Universiteit Gent voerde in opdracht van Stad Gent praktijktesten uit om discriminatie bij de toegang tot de Gentse arbeidsmarkt te evalueren. Daarbij werden de discriminatiegronden genderidentiteit, leeftijd, afkomst, gezondheidstoestand en arbeidsbeperking getest. Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen zetelde in de stuurgroep van het project vanwege zijn expertise binnen het genderthema.  

Door middel van correspondentietesten, waarbij als reactie op dezelfde vacatures paren van CV’s en motivatiebrieven werden verstuurd die enkel verschilden doordat één van beiden een discriminatiegrond bevatte, brachten de onderzoekers discriminatie in verschillende sectoren in kaart.

Het onderzoek is uniek in België, omdat het de eerste keer is dat discriminatie op basis van genderidentiteit werd getest. De resultaten zijn opvallend: personen die in hun CV of motivatiebrief aangeven dat ze transgender zijn, werden 29% minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Voor Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut, is dat een duidelijk signaal dat er nog veel werk aan de winkel is: “We wisten al dat trans personen vaak te maken krijgen met discriminatie, niet enkel op de arbeidsmarkt, maar in alle levensdomeinen. Deze studie plakt daar nu concrete cijfers op. De resultaten van de praktijktesten zijn verontrustend, en lezen dan ook als een oproep aan de politiek om te blijven investeren in de missie van het Instituut.”

De studie bracht ook aan het licht dat leeftijdsdiscriminatie vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, en dat het bij personen met een migratieachtergrond vooral de mannen zijn die minder kans maken op een positief antwoord.

Trans personen die omwille van hun genderidentiteit gediscrimineerd worden kunnen gratis bij het Instituut terecht voor vertrouwelijke juridische bijstand via het gratis telefoonnummer 0800/12 800 of via de website http://igvm-iefh.belgium.be.


Perscontact
oor vragen over discriminatie tegenover trans personen kan u terecht bij het Instituut op het nummer +32 2 233 44 00. Voor vragen over het onderzoek kan u contact opnemen met het kabinet van schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker (woordvoerder Daan Nelen +32479 31 22 51).

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen werd opgericht in december 2002 en is de onafhankelijke federale overheidsinstelling die instaat voor het waarborgen en bevorderen van de gelijkheid van vrouwen en mannen en de bestrijding van elke vorm van discriminatie en ongelijkheid op grond van geslacht. Het Instituut doet dit door het ontwikkelen en in praktijk brengen van een aangepast wettelijk kader en geschikte structuren, strategieën, instrumenten en acties. Het Instituut streeft naar het verankeren van de gelijkheid van vrouwen en mannen als een vanzelfsprekendheid in de samenleving en dit zowel in de mentaliteit als in het handelen. Slachtoffers en getuigen van discriminatie op grond van geslacht kunnen zich gratis en in alle vertrouwelijkheid laten informeren over hun rechten of een klacht indienen bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen via het gratis telefoonnummer 0800/12 800 of via zijn website http://igvm-iefh.belgium.be.