22 jun 2017 16:18

Tussentijds verslag over het federaal plan 'gender mainstreaming'

De ministerraad neemt op voorstel van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir akte van het tussentijds verslag over het federaal plan 'gender mainstreaming'.

Het verslag bespreekt het beleid gevoerd in overeenstemming met de doelstellingen van de vierde Wereldvrouwenconferentie die in september 1995 in Peking heeft plaatsgehad en bestaat uit vier delen: 

  1. ondersteuning voor de uitvoering van de ‘wet gender mainstreaming’ van 12 januari 2007
  2. de maatregelen die door de verschillende regeringsleden zijn genomen in het kader van de uitvoering van het federaal plan gender mainstreaming
  3. de maatregelen die de verschillende federale en programmatorische overheidsdiensten en het ministerie van Defensie hebben genomen in het kader van de uitvoering van de ‘wet gender mainstreaming’ van 12 januari 2007
  4. conclusies

De conclusies van het verslag van de regering vatten samen wat de voornaamste positieve ontwikkelingen zijn die gerealiseerd werden binnen de beleidslijnen uit het federaal plan gender mainstreaming en binnen de FOD’s, POD’s en het ministerie van Defensie. Ze belichten eveneens de andere acties die door de verschillende regeringsleden uitgevoerd werden evenals enkele nieuwe engagementen die die door bepaalde regeringsleden aangegaan zijn inzake de integratie van de genderdimensie. Daarnaast stellen ze de voornaamste moeilijkheden voor die ondervonden werden in het kader van de uitvoering van gender mainstreaming op het federale niveau, evenals de initiatieven die door de Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en door het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen ondernomen zullen worden om daar het hoofd aan te bieden.

De ministerraad neemt akte van het feit dat het volgende opvolgingsverslag over de uitvoering van het federaal plan gender mainstreaming het hele jaar 2017 zal bestrijken.