24 feb 2019 12:39

Uitnodiging voor de pers: ontdek de RSZ 3.0

Op maandag 25 februari opent de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) officieel zijn geheel vernieuwde gebouw aan het Hortaplein in Brussel. De plechtigheid wordt bijgewoond door vice-eerste minister Kris Peeters en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie Maggie De Block.

 

De RSZ wil van deze feestelijke gelegenheid gebruikmaken om een aantal nieuwigheden aan de buitenwereld te presenteren. Het meest in het oog springen zeker de tests met artificiële intelligentie waarmee de RSZ in 2018 is begonnen. Zo experimenteert de RSZ met de mogelijkheden van virtual assistants om een Dimona-aangifte te verrichten en de sociale en fiscale “inhoudingsplicht” te checken. Daarnaast heeft de RSZ een chatbot ontwikkeld die vragen van jobstudenten kan beantwoorden. En aan het RSZ-onthaal staat een humanoïde robot, die de onthaalmedewerkers kan helpen bij een aantal kleine administratieve klussen. Hij staat zowat symbool voor de nieuwe richting die de RSZ in ingeslagen.

De technologische innovaties vormen het orgelpunt van een lange periode van veranderingen waar de RSZ uitkomt. Als een gevolg van het federale redesign kreeg de RSZ te maken met diverse opeenvolgende fusies. De komst van ruim 500 nieuwe medewerkers vormde voor de RSZ de aanleiding om zijn hoofdkantoor in Brussel volledig te renoveren. Centraal daarin stonden de principes van the new way of working, die ook bij de RSZ ondertussen zijn intrede had gedaan. Dat leidde tot een vernieuwde kwaliteitsvolle werkomgeving met veel meer “open space”, en allerlei nieuwe werk- en vergaderruimten die het samenwerken stimuleren, tot een heuse koffiebar toe.

De renovatie was ook een uitstekend aanknopingspunt om de gezondheid van de medewerkers te bevorderen. De traditionele bedrijfskantine werd een moderne selfservice, met een accent op verse en gezonde voeding en inlandse seizoenproducten. Er werd ook een gezondheidsruimte ingericht waar medewerkers tijdens de middag of na de kantooruren kunnen sporten. Een achttal medewerkers volgden een opleiding om als sportcoach collega’s te begeleiden.

Bent u benieuwd om deze RSZ 3.0 zelf te ontdekken? Dan bent u van harte welkom op de opening op 25 februari. Het evenement start om 18:00 uur, de deuren gaan open vanaf 17:30 uur. Na de klassieke plechtigheid leiden u we graag rond in het gebouw en geven we u een demo van een paar technologische experimenten.

Lukt het voor u niet? Neem gerust contact met ons op. Dan organiseren wij graag een ontmoeting voor u op donderdag 28 februari, waar u een goed beeld kunt krijgen van onze organisatie in actie.