16 jun 2021 13:18

Vanaf 1 juli 2021 moet btw worden betaald op alle online aankopen buiten de EU

De Europese Commissie heeft de BTW-regels aangepast. Als gevolg daarvan zal vanaf 1 juli 2021 btw moeten worden betaald over alle aankopen buiten de EU, zonder enige vrijstelling.

Onlineverkoop is de laatste jaren steeds populairder geworden. Daarom was het belangrijk gelijke concurrentievoorwaarden te creëren tussen lokale en Europese handelaars en onlineverkopers uit derde landen.

Wat verandert er voor de consument?

Momenteel betalen consumenten geen btw op onlineaankopen tot 22 euro buiten de EU. Vanaf 1 juli 2021 zal er steeds btw moeten worden betaald op aankopen via buitenlandse webwinkels voor goederen die zich buiten de EU bevinden.

Bij aankoop in een geregistreerde webwinkel kunnen consumenten profiteren van het Import One-Stop-Shop-System (IOSS) voor aankopen tot 150 euro. In dat geval wordt de BTW onmiddellijk bij aankoop betaald en zorgt de webwinkel ervoor dat de verschuldigde BTW aan de Belgische overheid wordt afgedragen.

Als de aankoop echter wordt gedaan in een niet-geregistreerde webwinkel of als het bedrag hoger is dan 150 euro, wordt de btw op het moment van aankoop niet betaald. In dat geval moet u de prijs, exclusief btw, aan de webwinkel betalen. Dit betekent dat de verschuldigde BTW en de inklaringskosten aan de koerierdienst moeten worden betaald.

Consumenten behouden de vrijstelling van douanerechten voor goederen die tot 150 euro buiten de EU zijn gekocht.

Hoe weet u of de webshop geregistreerd is?

Het is niet mogelijk dit te controleren, maar als bij de online betaling geen BTW in rekening is gebracht, is de verkoper niet geregistreerd. U moet als consument dan een aantal extra kosten betalen wanneer het pakket wordt bezorgd.