15 dec 2023 18:34

Verdeling Fonds Oekraïne

De ministerraad gaat op voorstel van eerste minister Alexander De Croo akkoord met de verdeling van het Fonds Oekraïne, dat werd opgericht om steun te verlenen inzake de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Er zal een krediet van 1.760.000.000 euro voorzien worden om de uitgaven ter ondersteuning van de oorlog in Oekraïne te financieren, waarvan 1.505.000.000 euro in 2024 en 255 miljoen euro in 2025. De uitgaven op dit krediet worden bepaald op basis van de extra inkomsten in de vennootschapsbelasting als gevolg van de sancties tegen Rusland, zoals winsten op de intresten op bevroren tegoeden.

De middelen kunnen enkel gebruikt worden voor uitgaven inzake de gevolgen van de oorlog, zoals de opvang van Oekraïense vluchtelingen, militaire, humanitaire en medische steun, logistieke ondersteuning bij de wederopbouw en steun aan internationale organisaties, de Europese Vredesfaciliteit en macrofinanciële bijstand. Zo zal Enabel een meerjarig project opstellen in het kader van de wederopbouw van Oekraïne.