18 okt 2019 17:11

Verlenging en consolidatie van de militaire bijstand in Niger in 2020

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Defensie Didier Reynders akkoord met de verlenging en consolidatie van de militaire bijstand in Niger in 2020.

Deze opdracht zal uitgevoerd worden door een permanente aanwezigheid van een vijftiental militairen in Niamey en een veertigtal militairen in Maradi met specifieke versterkingen in verschillende periodes tot een maximale aanwezigheid van een tachtigtal militairen.

Het blijven ondersteunen van de Nigerese strijdkrachten kadert in een bredere nationale en multilaterale aanpak. De nationale military assistance opdracht wordt gepland volgens het specifieke campagneplan en de specifieke boodschappen die voor de operatie werd ontwikkeld. Het verderzetten en het uitbreiden van de samenwerking zal ervoor zorgen dat de Nigerese veiligheidstroepen beter gewapend zijn om op te treden tegen interne en externe dreigingen van Violent Extremist Organizations (VEO’s). De verlengde Belgische aanwezigheid zal Defensie ook toelaten haar netwerk verder uit te bouwen en de interdepartementale kennis te verbeteren over zowel de toestand in de Sahel als in Niger.