18 aug 2017 15:50

Vlieg veilig met je drone, ook tijdens de vakantie!

De vakantieperiode is een ideaal moment om met een drone aan de slag te gaan. Toch zijn drones niet zomaar speelgoed en zijn er regels voor het gebruik ervan. De FOD Mobiliteit en Vervoer wil dan ook nog eens de aandacht vestigen op het correcte en veilige gebruik van drones.

De vakantieperiode is een ideaal moment om met een drone aan de slag te gaan. Toch zijn drones niet zomaar speelgoed en zijn er regels voor het gebruik ervan. De FOD Mobiliteit en Vervoer wil dan ook nog eens de aandacht vestigen op het correcte en veilige gebruik van drones.Sinds 10 april 2016 wordt er een onderscheid gemaakt tussen puur recreatieve vluchten en andere vluchten.

 

Recreatieve vluchten mogen enkel gebeuren boven privéterrein en enkel met een drone die minder weegt dan 1 kilogram. Ook mag je niet hoger dan 10 meter vliegen, wat ongeveer de hoogte is van een huis. Wil je foto’s of filmpjes maken, dan heb je toestemming nodig van de mensen die je wil filmen.

 

Wil je aan de slag met een drone die meer weegt dan 1 kilogram of wil je buiten privéterrein vliegen, dan gelden er strenge regels:

 

·       Je moet geslaagd zijn in een theoretische en praktische test en een geldige vergunning hebben

·       Het toestel moet gecertificeerd en geregistreerd zijn bij de FOD Mobiliteit

·       De drone mag niet over grote groepen mensen vliegen

·       Je mag niet in de buurt van luchthavens of in oefengebieden van Defensie vliegen

·       Je mag geen vracht vervoeren

·       Je moet elke vlucht bij de FOD Mobiliteit aangeven

 

 

Meer informatie vind je op https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/drones

 

Sven Heyndrickx
Woordvoerder FOD Mobiliteit en Vervoer
0473/83.64.90
pers@mobilit.fgov.be