24 mrt 2009 13:45

Vragen over uw pensioen? Kom naar het Pensioenpunt in uw buurt!

Tot nog toe moesten werknemers, zelfstandigen en ambtenaren bij drie aparte pensioeninstellingen aankloppen om informatie te krijgen over hun (toekomstige) pensioen. Om onnodige stappen voor de burger te vermijden, hebben die drie instellingen nu de handen in elkaar geslagen. Het resultaat daarvan is dat u vanaf 1 april met al uw vragen over uw pensioen terecht kunt bij een Pensioenpunt in uw buurt.

Tot nog toe moesten werknemers, zelfstandigen en ambtenaren bij drie aparte pensioeninstellingen aankloppen om informatie te krijgen over hun (toekomstige) pensioen. Om onnodige stappen voor de burger te vermijden, hebben die drie instellingen nu de handen in elkaar geslagen. Het resultaat daarvan is dat u vanaf 1 april met al uw vragen over uw pensioen terecht kunt bij een Pensioenpunt in uw buurt.

Omdat elke sector specifieke regels heeft, worden de pensioenen berekend en uitbetaald door drie verschillende instellingen, namelijk het Rijksinstituut voor Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (kortweg RSVZ, voor de zelfstandigen), de Pensioendienst voor de Overheidssector (kortweg PDOS, voor de ambtenaren) en de Rijksdienst voor Pensioenen (kortweg RVP, voor de werknemers).

 

Vandaag de dag zijn werknemers mobieler dan ooit en aarzelen ze niet langer om van job te veranderen. Eenvoudige of “zuivere” loopbanen, waarbij een werknemer zijn hele loopbaan in één sector actief was, worden steeds zeldzamer. “Gemengde” loopbanen, waarover we spreken als iemand bijvoorbeeld eerst als arbeider werkte en later als zelfstandige begon, komen steeds vaker voor. Van de huidige gepensioneerden heeft één op de drie zo een gemengde loopbaan achter de rug. Bij de gepensioneerde zelfstandigen loopt dat cijfer zelfs op tot 75%!

 

Om op de toenemende trend van de gemengde loopbanen in te spelen, hebben de drie pensioeninstellingen besloten om de krachten te bundelen. De samenwerking heeft geleid tot een aantal “Pensioenpunten”, informatiepunten waar u met experts van de drie instellingen kunt spreken. Terwijl u zich vroeger op drie adressen moest aanmelden of u naar drie nummers moest bellen, kunt u nu op één plaats terecht. Bij een Pensioenpunt krijgt u een antwoord op vragen over:

 

~         de raming van uw toekomstige pensioen;

~         de betaling van uw pensioen;

~         de cumulatieregels indien u een gemengde loopbaan hebt of had;

~         de gevolgen van loopbaanonderbreking op uw pensioen;

~         de toegelaten beroepsactiviteit na uw pensionering;

~         enzovoort.

 

De lijst met de 13 Pensioenpunten vindt u in bijlage. U kunt hem ook terugvinden op de websites van de drie instellingen. Alle Pensioenpunten zullen vanaf begin april de deuren openen. Het eerste Pensioenpunt in Wallonië, vanmorgen 24/03 in Charleroi, werd aangegrepen om deze vorderingen aan het grote publiek bekend te maken. Minister Arena, verantwoordelijk voor werknemers- en ambtenarenpensioenen, was op de persconferentie aanwezig om haar steun aan het initiatief te betonen.

 

 

 

Meer info…

 

Voor werknemers: Rijksdienst voor Pensioenen

Gratis groene lijn: 0800 50 246 (tijdens de week van 8u30 tot 12u en van 13u tot 17u)

Website: www.rvp.fgov.be

E-Mail: info@rvp.fgov.be

 

Voor zelfstandigen: Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen

Telefoon: 02 546 42 11

Website: www.rsvz-inasti.fgov.be

E-mail: info@rsvz-inasti.fgov.be

Voor ambtenaren: Pensioendienst voor de overheidssector

Telefoon: 02 558 60 00

Website: www.pdos.fgov.be

E-mail: info@pdos.fgov.be

 

Contactgegevens voor de pers (niet publiceren aub):

 

~         Pensioendienst voor de overheidssector

Dominique Blampain

Tel: 02 558 63 60

Mail: dominique.blampain@pdos.fgov.be

Website: http://www.pdos.fgov.be

 

~         Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen

Hubert De Clercq (NL)

Tel : 02 546 44 88

Mail : hubert.declercq@rsvz-inasti.fgov.be

Website: http://www.rsvz-inasti.fgov.be

 

~         Rijksdienst voor Pensioenen
Vik Beullens

Persattaché

Tel: 02 529 29 14

GSM: 0478 90 51 13

Mail: vik.beullens@rvp.fgov.be

Website: http://www.rvp.fgov.be

 

~         Kabinet Minister Arena

Herlinde Martens

Persattaché

Tel: 02 238 28 11

GSM : 0472 98 42 12

Mail: herlinde.martens@minsoc.fed.be

Website: http://www.marie-arena.be