30 nov 2020 10:03

Warme oproep aan handelaars om coronamaatregelen te respecteren

Sinds 2 weken wordt een team van de FOD Volksgezondheid ingeschakeld bij de controles op de naleving van de coronamaatregelen. Hiermee versterken zij de controles van andere overheidsdiensten en de politiediensten. De FOD Volksgezondheid ondervindt helaas dat veel handelaars de basispreventieregels (sociale afstand, mondmaskerplicht en het ter beschikking stellen van handgels) niet of niet voldoende respecteren. Verscheidene van deze controles werden in samenwerking met de lokale politie verricht.

Wat wordt er gecontroleerd?

De FOD Volksgezondheid controleert op het naleven van:

  • de inspanningen die geleverd worden om de klanten 1,5 meter uit elkaar te houden (bv. plexiglas, vloermarkeringen, verplicht gebruik van winkelkarren, linten, looproutes, inrichting kassa, …);
  • de mondmaskerplicht;
  • het ter beschikking stellen van handgels;
  • de informatieplicht aan de ingang van de basispreventieregels;
  • het verkoopverbod van alcohol tussen 20u en 5u.

 

Waar controleert de FOD Volksgezondheid?

De controles zijn gestart in kleine winkels die op piekmomenten veel klanten ontvangen (zoals krantenwinkels, nachtwinkels, kleine dagwinkels, benzinestations en alcoholautomaten). Binnenkort komen daar ook andere verkooppunten van essentiële goederen bij, zoals supermarkten, en zaken die essentiële diensten leveren.

 

22 % grote inbreuken

In de eerste twee controleweken werden er op 819 controles reeds 22 % grote inbreuken vastgesteld. 184 proces-verbalen werden opgesteld. Handelaren riskeren een administratieve boete van € 750. Er werden ook 143 waarschuwingen uitgeschreven voor kleinere inbreuken.

 

Warme oproep

De FOD Volksgezondheid lanceert dan ook een warme oproep aan handelaars om zich te houden aan de anti-COVID maatregelen. Informeer je klanten over de maatregelen met affiches, stel een goed gevulde fles alcoholgel ter beschikking, zorg voor duidelijke bestickering op de vloer om 1,5 m aan te geven, … Zo help je mee de crisis te bestrijden!