10 jun 2015 16:31

Waterloo 1815-2015: federale herdenkingsplechtigheid

In aanwezigheid van de Koning en de Koningin, de Eerste Minister, de afstammelingen van de legeraanvoerders en tal van Europese hoge vertegenwoordigers herdenkt België op 18 juni de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo. Deze federale protocollaire plechtigheid wordt opgeluisterd door symbolische artistieke optredens en vindt plaats aan de voet van de Leeuw van Waterloo. Ze gaat tal van evenementen vooraf die dezelfde dag en de dagen daarop plaatsvinden. U beleeft al die evenementen rechtstreeks maar ook achter de schermen op de sociale netwerken van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister! 

De Slag bij Waterloo vond plaats op 18 juni 1815 en eindigde met de overwinning van het leger dat aangevoerd werd door de hertog van Wellington, dat uit Britten, Duitsers en Nederlanders (Belgische en Hollandse eenheden) bestond, en van het Pruisische leger dat onder het bevel stond van  maarschalk Blücher. Beide legers stonden tegenover het Franse leger dat geleid werd door keizer Napoleon I. Kort na de slag werden de site en de naam Waterloo sterke symbolen voor nieuwe tijden en een keerpunt in de geschiedenis van Europa.

Federale herdenking

De federale protocollaire herdenkingsplechtigheid vindt plaats op donderdag 18 juni 2015 om 11 uur aan de Leeuw van Waterloo. Het herdenkingsmonument werd in 1826 opgericht door koning Willem I van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, op het slagveld waar zijn zoon de Prins van Oranje op 18 juni 1815 gewond zou zijn. De leeuw staat op een heuvel en kijkt uit over de doodse vlakte (term uit het gedicht L’expiation van Victor Hugo).

Naast het Belgische koningspaar zullen ook de Koning en de Koningin der Nederlanden, het Luxemburgse groothertogelijke paar en de Hertog van Kent aanwezig zijn. Ze worden vergezeld van hoge vertegenwoordigers van Frankrijk en Duitsland, van de instellingen van de Europese Unie en van alle bestuursniveaus in België. Tijdens de plechtigheid zullen de Koning en de afstammelingen van de legeraanvoerders onder meer samenkomen voor een symbolische handdruk. De plechtigheid wordt opgeluisterd door artistieke optredens en eindigt met kanonschoten en een muzikale afsluiter. Daarna brengen de gasten een bezoek aan het gloednieuwe Memoriaal 1815, waar ze tien meter onder de grond dankzij een adembenemende scenografie te midden van het strijdtoneel terechtkomen.

De plechtigheid volgen op de sociale netwerken

Aangezien de locatie vrij klein is, is het publiek niet toegelaten tot de plechtigheid. De sociale netwerken van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister zullen echter op volle toeren draaien, zodat u niets van het evenement hoeft te missen. Reeds deze week delen we anekdotes en foto’s van de voorbereidingen. Op de dag zelf, krijgt u exclusieve foto’s te zien van wat er zich achter de schermen afspeelt, van de aanwezige persoonlijkheden en van de plechtigheid zelf. U kunt de plechtigheid ook rechtstreeks volgen op RTBF.

Volg ons via onze volgende accounts:
Twitter: http://www.twitter.com/belgiumbe
Facebook: http://www.facebook.com/belgium.be
Instagram: http://www.instagram.com/belgium.be

Officiële website: www.waterloo2015.belgium.be