05 mei 2009 14:57

We verstaan elkaar niet meer !

Op dinsdag 12 mei 2009 organiseert het Fonds voor de beroepsziekten
een symposium rond de preventie van gehoorproblemen door lawaai:
nieuwe benaderingen binnen de arbeidsgeneeskunde

Op dinsdag 12 mei 2009 organiseert het Fonds voor de beroepsziekten een symposium rond de preventie van gehoorproblemen door lawaai: nieuwe benaderingen binnen de arbeidsgeneeskunde

v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);}

Normal 0 false 21 false false false FR-BE X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";}

Normal 0 21 false false false FR-BE X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";}

Brussel, 5 mei 2009 – Elk jaar stromen er bij het Fonds voor de beroepsziekten meer dan 600 aanvragen binnen voor schadeloosstelling wegens hardhorendheid ten gevolge van lawaai. Men had heel wat van deze aanvragen nochtans kunnen voorkomen door ruim op voorhand de naderende problemen reeds op te sporen. “We schatten dat ongeveer 10 tot 15% van de actieve bevolking momenteel het risico loopt om ooit gehoorsproblemen te krijgen. Binnen bepaalde beroepssectoren is die risicofactor nog eens een pak hoger. Ik denk hierbij in het bijzonder aan de bouwsector, de metaalnijverheid, de houtindustrie, de vervoersector, maar ook bijvoorbeeld muzikanten en zwemredders hebben hiertoe meer kans“, aldus professor Philippe Dejonckere, algemeen coördinator van de Wetenschappelijke Raad van het Fonds voor de beroepsziekten en tevens NK0-arts.

De afgelopen jaren werden er - dankzij het wetenschappelijk onderzoek – een aantal nieuwe technieken geïntroduceerd. Deze laten toe om de efficiëntie en de waarde van de beoordeling van het gehoor te optimaliseren.

• Eén techniek draait rond otoakoestische emissies (OAE). Deze emissies laten toe om functiestoornissen van de externe haarcellen van de cochlea – en in het bijzonder deze die te wijten zijn aan een lawaaitrauma - vroegtijdig op te sporen. Zo kan men bijvoorbeeld een sonde in het oor installeren. Via deze sonde verzendt men dan korte geluiden, waarna men kijkt hoe het oor hierop reageert. Het onderzoek is dus helemaal niet belastend en vereist geen actieve medewerking van de patiënt. Deze benadering is vooral zeer efficiënt voor patiënten met oren die nog niet erg veel hebben afgezien en kan op zich een uitstekend opsporingsmiddel vormen.

• Er werden ook andere innovatieve technieken ontwikkeld. Deze technieken, die steunen op woordherkenning in ruis, zijn vooral vernieuwend door hun gebruiksvriendelijkheid. Via deze methode kan immers iedereen zelf zijn gehoor testen. Op de website van de Nationale Hoortest (http://www.hoortest.nl/welkom.html) kan men zelf zijn gehoor aan een test onderwerpen. Men doet dit trouwens best buiten de werkuren en met een uitgerust oor. Deze test meet in welke mate men getallen kan herkennen en dit in een omgeving met lawaaioverlast die vergelijkbaar kan zijn met situaties uit het dagelijkse leven. (bv. openbaar transport, veel mensen bijeen,…). Het nieuwe systeem maakt gebruik van een kritische signaal/ruis verhouding om de verstaanbaarheid te meten. Een belangrijk stuk innovatie ligt hier bij het feit dat de gehoordrempel niet meer in een stille omgeving wordt opgespoord.

“Voor heel wat preventieadviseurs, arbeidsgeneesheren, NKO-specialisten veiligheidsingenieurs, audiologen en andere geïn-teresseerden vormt ons symposium een ideale gelegenheid om na te denken over een meer efficiënt preventiebeleid op het vlak van auditieve problemen ten gevolge van lawaai en hieromtrent meer kennis te verwerven”, zo besluit professor Philippe Dejonckere.

De wetenschappelijke studiedag zal plaats vinden op 12 mei 2009 van 9 tot 17 uur in de zaal H. Storck van de FOD Werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg, Ernest Blerotstraat 1 te 1070 Brussel.

In bijlage vindt u een folder over dit congres, waarin u onder meer het dagprogramma vindt.