30 sep 2020 13:50

Welkom, Elements of AI!

Artificiële intelligentie is alomtegenwoordig. Het beïnvloedt ons leven op manieren die we tot voor kort niet eens voor mogelijk hielden. Juist daarom is het belangrijk om een brede kennis over AI in onze samenleving op te bouwen. Een Europese cursus over artificiële intelligentie wil dit bereiken, en is aangekomen in België. Welkom, "Elements of AI"!

Elements of AI

Na Zweden, Estland, Duitsland, Noorwegen, Letland en Frankrijk is België aan de beurt!  Elements of AI is  officieel gelanceerd op 30 september en nu beschikbaar in het Nederlands en het Frans voor alle Belgische burgers via www.elementsofai.be.

Elements of AI is een gratis online cursus die de basis van artificiële intelligentie introduceert. Deze cursus is afkomstig uit Finland en wordt met steun van de Europese Unie in alle landen van Europa gelanceerd, met lokale steun en in lokale talen, om het aantal mensen dat de cursus kan volgen te maximaliseren.

Het doel voor België? Om minstens 1% van de bevolking te overtuigen om deze cursus te volgen.

Aangezien er geen (technische) voorkennis vereist is, kunnen echt alle burgers deze cursus volgen, op eigen tempo, waar en wanneer het hen uitkomt. Dit is de enige manier om een brede kennis over AI in de samenleving te creëren, en ervoor te zorgen dat burgers zich niet bedreigd, maar gesterkt voelen door AI!

Wereldwijd hebben zich al 520.000 studenten aangemeld voor deze cursus. Gemiddeld hebben zij 25 uur besteed aan het afronden ervan. Hierna hebben ze inzicht in de belangrijkste implicaties van AI, kunnen ze er kritisch over nadenken en zijn ze bekend met de methoden die AI mogelijk maken.

Het doel voor België? Om minstens 1% van de bevolking te overtuigen om deze cursus te volgen. Dit is de enige manier om een brede kennis over AI in onze samenleving te creëren en ervoor te zorgen dat we ons niet bedreigd, maar gesterkt voelen door AI! 

In België zijn de KU Leuven, onder de verantwoordelijkheid van Prof. Tinne De Laet en Prof. Luc De Raedt, en de UCLouvain, onder de verantwoordelijkheid van Prof. Siegfried Nijssen, de academische partners die deze MOOC (Massive Open Online Course) begeleiden. De FOD Beleid en Ondersteuning (FOD BOSA), een belangrijke speler in de digitale transformatie van de overheid, heeft de partners samengebracht om deze MOOC  te promoten.

Over de MOOC Elements of AI

Elements of AI is een reeks gratis online cursussen (MOOC (Massive Open Online Course)) over artificiële intelligentie die in 2018 door het Finse technologiebedrijf Reaktor, in samenwerking met de Universiteit van Helsinki, zijn gecreëerd.

Eind 2019 besloot het Finse voorzitterschap van de Raad van de EU te investeren in de toekomstige vaardigheden van mensen en Elements of AI vrij beschikbaar te maken in alle officiële EU-talen. Met de steun van de Finnish Centennial Foundation Technology Industries en de Europese Commissie, die de technische vertalingen van de cursus verzorgt, kunnen nu ook andere Europese landen de cursus aan hun bevolking aanbieden. Na Zweden, Estland, Duitsland, Noorwegen, Letland en Frankrijk is het nu de beurt aan België!

Contact

De lancering van Elements of AI is een initiatief van de UCLouvain, KU Leuven, FOD Beleid en Ondersteuning (FOD BOSA), AI4Belgium, l'Agence du Numérique, DigitalWallonia4.ai, Innoviris.brussels, Hub.brussels, BeCentral en The Beacon. Ook Google ondersteunt dit initiatief en zal de cursus beschikbaar stellen in zijn Digital Atelier.

Hieronder vindt u de contactpersonen per organisatie, evenals de contactpersonen bij de bevoegde kabinetten:

KU Leuven
Tinne De Laet / Luc De Raedt– Professor AI
tinne.delaet@kuleuven.be
+32 16 32 70 75 

UCLouvain
Siegfried Nijssen – Professor IA
siegfried.nijssen@uclouvain.be

+ 32 487 32 31 08

 

 

FOD Beleid en Ondersteuning
Laurence Mortier – Woordvoerster
laurence.mortier@bosa.fgov.be
+32 477 96 26 82

AI4Belgium
Nathanaël Ackerman – AI4Belgium Lead
nathanael.ackerman@bosa.fgov.be
+32 470 80 25 47

 

 

Innoviris.brussels
Alessandra Scarpuzza - Team Leader Communication
ascarpuzza@innoviris.brussels
+32 (0)2 600 50 64

Hub.brussels
Elise Vandenberghe – Strategy Advisor Digital
evandenberghe@hub.brussels

+32 2 800 40 55

 

 

Agence du numérique
Marie Vanderkelen  – Communication Ambassador
Marie.Vanderkelen@adn.be
+32 497 83 76 78

DigitalWallonia4.ai
Julie de Bergeyck – Program Manager
julie.debergeyck@agoria.be
+32 474 99 71 16

 

 

Be Central
Axelle Lormans – Communication manager
axelle@becentral.org

The Beacon
Michaël Geelhand de Merxem – Chief Business Officer

michael@thebeacon.eu
+32 485 84 34 34

 

 

Kabinet Minister De Backer
Caroline Leys - Woordvoerster
Caroline.Leys@debacker.fed.be
+32 497 73 79 17

Kabinet Minister Crevits
Arne De Brabandere - Woordvoerder
arne.debrabandere@vlaanderen.be

+32 2 552 68 00

 

 

Kabinet Minister Clerfayt
Pauline Lorbat – Woordvoerster
plorbat@gov.brussels
+32 485 89 47 45

Kabinet Minister Borsus
Cassandre Laurent – Conseiller
cassandre.laurent@gov.wallonie.be
+32 (0)81 32 17 54