05 mrt 2024 10:12

Werken op Koningsplein starten

Het emblematische Koningsplein in hartje Brussel wordt heringericht om zijn uitzonderlijke erfgoed beter tot zijn recht te laten komen door het verkeer naar één kant van het plein te leiden. Vanaf vandaag start Beliris de werken voor de eerste fase van de herinrichting: het kwadrant van het plein boven de Aula Magna, tussen de Hofbergstraat en de Koningsstraat. Tijdens de werken blijft het plein toegankelijk. Het verkeer en voetgangers zullen steeds om de afgesloten werfzone heen worden geleid.

Brussels erfgoed beschermen

Het Koningsplein zal eindelijk al haar pracht van weleer terugkrijgen dankzij een ambitieuze heraanleg van gevel tot gevel.​ Daarbij wordt zo veel mogelijk van het oorspronkelijk materiaal hergebruikt: de kasseien van het plein, de borduren en blauwe hardsteen van de voetpaden en de lantaarnpalen. Door maar liefst 85% van het plein autovrij te maken, zal niet alleen het plein maar ook de omringende 18e eeuwse neoklassieke gevels meer tot hun recht komen. ​​​​Rond de voet van het standbeeld en tegenover het Muziekinstrumentenmuseum en het Magritte Museum komen banken in blauwe hardsteen. ​​

Ook het ondergrondse erfgoed wordt dankzij de herinrichting beter gevrijwaard. Onder het plein bevinden zich de restanten van het Coudenbergpaleis van Karel V. Door de waterdichting boven de Aula Magna en de Corps de Logis te herstellen, worden deze beschermd tegen waterinfiltraties.

Een afgebakende verkeerszone

Alle verkeer (tram, bus en wagens) wordt samengebald tot een tweerichtingsrijbaan ten noorden van het standbeeld, afgebakend door paaltjes. Het rondpunt wordt een T-kruising gevormd door de Regentschapsstraat, de Koningsstraat en de Hofbergstraat, met een secundaire aansluiting op de Naamsestraat. De rest van het plein wordt voetgangerszone.

Twee en een half jaar werken

De werken worden, in functie van de te verkrijgen vergunningen, opgesplitst in zo’n zeven fases om het plein ten allen tijde toegankelijk te houden. Het verkeer zal om de afgesloten werfzones heen worden geleid. Enkel voor de Naamsestraat zal tijdelijk een omleiding worden ingericht wanneer de zone ervoor wordt heraangelegd en moet uitharden. De planning van de werken houdt ook rekening met evenementen zoals de nationale feestdag, waarvoor het plein zal worden vrijgemaakt.

In totaal zullen de werken zo’n twee en een half jaar duren. Het laatste nieuws over de fasering en omleidingen is te vinden op www.beliris.be. Het totale budget voor het project Koningsplein is 6.310.000 euro. De werken worden uitgevoerd door Colas. De studies werden uitgevoerd door Sweco, West8 en Cerau.